Iso-Britannian opintomatkan matkaraportti [etusivu]  

Ari Rouvari

Opintomatkan kohteet ja osallistujat

University of North London Learning Centre

UNL:n vuonna 1994 avattu oppimiskeskus palvelee kauppatieteiden, humanistisen tiedekunnan, opettajakoulutuslaitoksen, teknisten tieteiden ja arkkitehtuurin opiskelijoita. Opiskelijoita on 10 500. Oppimiskeskuksessa on 1 100 työskentelypaikkaa, joista 200 on atk-tuettuja. Yksilötyöskentelypaikkojen ja ryhmätyöskentelyalueiden lisäksi keskuksessa on neljä atk-tuettua luokkahuonetta. Opiskelijoille on järjestetty myös hiljaisia työskentelytiloja. Oppimiskeskuksessa on tilat kielten opiskelua ja audiovisuaalisen materiaalin tuottamista varten. Kirjastossa on 300 000 kirjanidettä.

Oppimiskeskuksen naapuriin on vuonna 2000 avattu Technology Tower, jossa on yli 700 atk-tuettua työskentelypaikkaa. Teknologiatornissa on vammaisten opiskelijoiden palvelukeskus. Myös oppimiskeskuksessa on vammaisille opiskelijoille tarkoitettuja atk-tuettuja opiskelupaikkoja. Tornissa ei ole kirjasto- tai tietopalveluita. Yliopistossa on IT-teaching centre, joka hallinnoi kahdeksaa atk-opetusluokkaa.

University of Westminster The Harrow Learning Resource Centre London

Harrow-kampuksen oppimiskeskus tarjoaa palvelut kauppatieteiden, viestinnän ja tietojenkäsittelyopin opiskelijoille. Kampuksella on opiskelijoita 5000. Kiireisimpinä päivinä on asiakaskäyntejä ollut yli 2000.

Oppimiskeskuksessa on yli 700 työskentelypaikkaa, joista 200 on atk-tuettuja. Atk-yhteydet voidaan rakentaa helposti kaikkiin työskentelypaikkoihin. Keskuksessa on välineet video- ja tv-tuotantoa varten. Avoimien työskentelypaikkojen lisäksi oppimiskeskuksessa on hiljaista työskentelytilaa, kokoushuone ja ryhmätyöhuoneita. Henkilökunnan käyttöön on varustettu atk-tuettu koulutushuone. Kirjastossa on 14 000 kuvan kokoelma, 42 000 dia-kuvaa 11 000 video-ohjelmaa sekä cd- ja äänilevykokoelmat.

Oppimiskeskuksen Learning skills yksikössä on kielten harjoittelu ja koulutustilat. Se tukee ja kehittää muullakin tavoin opiskelijoiden taitoja. Kopiopalvelut on keskitetty copy shoppiin. Kopiointi on maksullista. Oppimiskeskuksessa ei ole kahvilapalveluita eikä sosiaalitiloja opiskelijoille.

Sheffield Hallam University Adsetts Centre

Sheffield Hallamin yliopisto kuuluu uusiin yliopistoihin. Yliopiston keskustakampuksella opetetaan kauppatieteitä, tietojenkäsittelyoppia luonnontieteitä ja liikuntatieteitä. Vuonna 1996 valmistunut yliopiston oppimiskeskus Adsetts Centre on yksi Englannin keskeisimmistä verkko-opetusta ja -opiskelua tukevista palvelukeskuksista. Samaan rakennukseen on koottu kirjasto (500.000 nidettä, 2100 lehtivuosikertaa, 180 tietokantaa ja av-aineistoa 3200 nidettä), atk-palvelut, opetuksen tukipalvelut, oppimis- ja opetuskeskus, multimediakeskus, julkaisuyksikkö ja yliopistopaino. Oppimiskeskuksen palvelualueella - keskustakampuksella opiskelijoita on hieman yli 10.000.

Oppimiskeskuksen kerrosjako on alanmukainen. Joka kerroksessa on erilaisia oppimistiloja ja atk-paikkoja runsaasti: tiedonhakupisteinä, ryhmätyöpisteitä, ryhmätyöhuoneita, valokuvausstudioita ja tv-studioita sekä myös hiljaisia työpaikkoja. Opiskelupaikkoja on yhteensä 1600, jotka kaikki on mahdollista varustaa atk-laittein. Opiskelijoiden käytössä on 400 työasemaa. Oppimiskeskuksessa käy päivittäin 8000 asiakasta.

Oppimiskeskuksessa toimii myös Learning and Teaching Institute, jossa tehdään oppimiseen ja opetukseen liittyvää tutkimusta. LTI:n multimedia-osasto tuottaa opintoaineistopaketteja ja tukee opettajia uuden opetusteknologian käyttöönotossa. Oppimiskeskuksen ruokailupalvelut on pääsääntöisesti järjestetty automaateilla.

Thames Valley University Paul Hamlyn LRC, Slough, Berkshire

Thames Valleyn yliopistolla on viisi oppimiskeskusta Ealingissa, Sloughissa ja Readingissa. Paul Hamlyn oppimiskeskus (avattu 1996) palvelee kauppatieteen, informaatioteknologian ja terveystieteiden opiskelijoita. Oppimiskeskuksessa on 300 työskentelypaikkaa. 130 paikassa on mikrotietokone. Lisäksi rakennuksessa on kokoushuone, seminaarihuone, multimedialaboratorio, jossa on 21 mikrotietokonetta sekä kaksi videoeditointihuonetta. Tila on jaettu kahtia eri toimintoihin. Kirjat ja lainauspalvelut on sijoitettu toiselle puolelle ja työskentelypisteet ja atk-palvelut rakennuksen toiselle puolelle. Oppimiskeskuksen atk-palvelut on ulkoistettu.

University of Hertfordshire Hatfield Learning Resource Centre

Entinen polyteknillinen oppilaitos sai yliopistostatuksen 1992. Hertfordshiren yliopistossa on kahdeksan tiedekuntaa ja useita kampuksia. Yliopistossa on neljä oppimiskeskusta. Hatfield Learning Resource Centre on maan suurin yksittäinen oppimiskeskus. Se avattiin vuonna 1997. Hatfieldin kampuksella opiskellaan taideteollisia aineita, teknisiä ja informaatiotieteitä, terveys- ja sosiaalitieteitä sekä luonnontieteitä. Siellä voi suorittaa myös monitieteisiä opintoja.

Oppimiskeskuksessa on 1600 opiskelupaikkaa, joista 800 on varustettu atk-välineillä. avoimien yksilöopiskelu- ja ryhmätyötilojen lisäksi oppimiskeskuksessa on 15 ryhmätyöhuonetta 40 yhden hengen työhuonetta ja 3 multimedialuokkaa. Kirjaniteitä on 280 000, 3000 painettua lehtivuosikertaa ja 3400 e-lehtivuosikertaa. Oppimiskeskuksessa on kahvila, johon on sijoitettu atk-paikkoja. Keskuksen Learning Technology Development Unit kehittää ja tuottaa opetusteknolgiaa sekä kouluttaa ja ohjaa opetusteknologian käyttöä.

Keskus on auki 7 päivää viikossa klo 8.00 maanantaista klo 23.00 lauantaihin ja sunnuntaisin klo 11.00- 23.00. Keskuksessa on yli miljoona asiakaskäyntiä vuosittain.

Oxford Bodleian Library

Bodleian library on Oxfordin yliopiston pääkirjasto. Se on myös vapaakappalekirjasto, jonka kokoelmia käyttävät tutkijat ympäri maailman. Kirjastossa on yli kuusi ja puoli miljoonaa nidettä. Lisäksi yliopistossa on lukuisia tiede- ja college-kirjastoja.

Worcesterin piispa Thomas Cobham perusti ensimmäisen yliopistokirjaston Oxfordiin jo noin 1320. Bodleianin vanhin osa Duke Humphreyn kirjasto perustettiin 1488 Bodleian library on nimetty Sir Thomas Bodleyn mukaan, joka päätti vuonna 1598 perustaa kirjaston uudestaan. Sitä ennen Oxfordin yliopisto oli ollut yli 50 vuotta ilman toimivaa kirjastoa.

1749 valmistunut Radcliffe Camera on Britannian ensimmäinen pyöreä kirjastorakennus. Rakennus on yhdistetty vanhaan kirjastoon maanalaisella tunnelilla. Cameran alla on vuonna 1912 rakennuttu kirjavarasto. Nykyisin Radcliffe camerassa on muun muassa kaksi lukusalia, joita pääasiassa käyttää perustutkintoa suorittavat opiskelijat.

Museomaiset Oxfordin kirjastot ovat arvostettuja ja ne ovat säilyttäneet perinteisen toimintamallin. Toimintaa on liittetty myös IT-teknologiaa hyödyntäviä palveluja. Kirjastossa on käynnissä useita digitaalihankkeita.

Osallistujat

Hannu Niemi, dekaani, Valtiotieteellinen tiedekunta
Lotta Kujanpää, suunnittelija, Teologinen tiekunta
Pekka Timonen, dosentti, Oikeustieteellinen tiedekunta
Pälvi Kaiponen, suunnittelija, Humanistisen tiedekunnan kirjasto
Anne Nevgi, tutkijalehtori, Kasvatustieteellinen tiedekunta
Ullamaija Fiilin, ruotsin lehtori, Kielikeskus
Eija Vuori, yliarkkitehti, Tekninen osasto
Janne Sariola, projektipäällikkö, Opetusteknologiakeskus
Teo Kirkinen, tietotekn. päällikkö, Atk-osasto
Kaisa Sinikara, kirjastonjohtaja, Opiskelijakirjasto
Ari Rouvari, suunnittelija, Opiskelijakirjasto
Ilkka Tuominen, opintosihteeri, ylioppilaskuntien liitto
Hannele Storgårds, arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Aki Davidsson Oy


  [ylös] [etusivu]