Iso-Britannian opintomatkan matkaraportti [etusivu]  

Hannele Storgårds ja Eija Vuori

Oppimiskeskukset ja kirjastot rakennuksina

The Learning Centre

Arkkitehti Geoffrey Reid Associates
Avattu syyskuussa 1994
Pinta-ala 8 700 m2

Alun perin teollisuus- ja näyttelyrakennus, joka on muutettu oppimiskeskukseksi. "Factory" sisältää kirjasto- ja atk-tilaa. Parvikerroksen ryhmätyötilat on erotettu irtoseinäkkein toisistaan. Hiljaiset lukupaikat on sijoitettu 1. Ja 2. kerroksen tiloihin kirjaston reuna-alueille. Vammaisille opiskelijoille järjestetty oma alue, jossa työpisteet ja myös apuhenkilökunta.

Erillisiä opiskelutiloja pidettiin liian suurina, tarvetta olisi n. 10 hengen ryhmätyöhuoneille. Joustava ja avoin tilajärjestely muuten hyvä, mutta meluongelmia oli erityisesti katutason aulatiloissa ja parvikerroksessa. Yleisvaikutelma tiloissa oli nuhjuinen ja tunkkainen. Henkilökunnan taukotila oli viihtyisä, mutta muuten henkilökunnan työtilat eivät tyydyttäneet käyttäjiä.

The Learning Centre
The Learning Centre
IT-Tower
IT-Tower

IT-Tower

Arkkitehti Rick Mather
Avattu tammikuussa 2000

Kahdeksankerroksisen tornin viidessä kerroksessa atk-tilaa avokonttoriperiaatteella. Tilat oli tiiviisti kalustettu atk-pöytäryhmillä, joissa aina 8 päätettä kahdeksankulmion muotoisen pöydän ääressä. Kerroksia ei voi jakaa erillisiin huonetiloihin (mm. ilmanvaihtoratkaisun takia). Liikuntaesteisille järjestetty säädettävät kalusteet. Jokaisessa kerroksessa opiskelijavetoinen Help-desk. Kaikissa tiloissa korotettu, tekstiilimattopäällysteinen asennuslattia. Ilmastointi lattiassa häiritsevä.

University of Westminster Harrow LRC

Valmistunut 1995

Oppimiskeskus on osa isompaa yliopistorakennusryhmää ja liittyy välittömästi "sisäkatuun". Kirjaston sisällä ei ole asiakkaille tarkoitettuja wc-tiloja. Opiskelutilat kerroksissa, joiden välillä ei avoyhteyttä. Oppimiskeskukseen liittyi myös neljä luentosalia, joista suurin 220-paikkainen.

Toteutettu design & build –projektina. Tavoitteena ollut käyttää hyviä pintamateriaaleja ja satsata kalustukseen. Yleisilme oli huoliteltu ja määrätietoinen; tavoitteenasettelu näkyi toteutuksessa.

Aukioloajat 8.30-21, sekä 21-05 ilman avustavaa henkilökuntaa. Ensin oli tehty erillisellä sisäänkäynnillä varustettu pienempi yökäyttötila, mutta myöhemmin oli päädytty pitämään kaikki tilat avoimina. Sisääntuloaulaan sijoitettu sohvia ja lehtiä sekä hakuun tarkoitettuja seisomakorkeudelle sijoitettuja atk-pisteitä.

Kalustuksessa käytetty pääasiassa suoria rivejä. Av-osastossa sermein erotetut työpisteet esim. videonkatseluun.

LVIS-installaatiot korotetussa lattiassa.

image6.jpg (7220 bytes) image7.jpg (17069 bytes)
University of Westminster Harrow. Sisäkatu ja näkymä oppimiskeskuksen sisätiloista.

Sheffield Hallam University, Adsetts Centre

Suunnittelu aloitettu 1993, rakennettu 1995-96.

Aukioloaika 24 t/vrk. Oppimiskeskus liittyy isompaan yliopistokompleksiin, jonne käynti kuitenkin ulkokautta. Ulkoarkkitehtuurissa korostuvat ylöspäin kapenevan rakennusmassan terassoituvat kaarikatot. Ikkunoissa erityiset markiisit luonnonvalon säätelyyn.

Sisätilat ovat suorassa yhteydessä toisiinsa valoaukon ja avoportaan välityksellä. Kalustus ryhmäsaarekkeina, sivutiloissa jonkin verran perusrivipaikkoja. Meluongelma on olemassa, mutta katsottiin että meluisuus kuuluu nuorten käyttäytymiseen, eikä häiritse heitä itseään. Opasteilla erikseen rajatuilla ”hiljaisilla alueilla” oli vähiten asiakkaita. Tarpeellisena pidettiin kuitenkin opiskelijoille tarkoitettujen hiljaisten erillistilojen järjestämistä kerroksiin, muutama per kerros. Rakennuksessa on myös suuria ja pieniä opetustiloja; luentosaleja ja ryhmätyötiloja. LVIS-installaatiot korotetussa lattiassa.

Tilaratkaisu avoin ja joustava. Mitään suurempia tilallisia muutostöitä ei ole tehty rakennuksen valmistumisen jälkeen.

image8.jpg (10963 bytes)
The Adestts Centre
image9.jpg (16580 bytes)

Thames Valley University, Paul Hamlyn LRC

Slough

Arkkitehti Richard Rogers Partnership.
Avattu lokakuussa 1996.
Kohde esitelty The Architectural Journal 10/97.

Suuri, teräsrakenteinen läpinäkyvä "kaarihalli" liittyy umpinaisempaan harkkomaiseen sivumassaan, jossa kokoelmatilat. Tunnetun arkkitehdin (mm. Pariisin Pompidou-keskus) ote näkyy myös harkituissa detaljeissa. Kirkkaita perusvärejä, lasisia porrasaskelmia jne.

Kaarihallissa ilmavasti kahteen kerrokseen sijoitettuna työpisteet (yhteensä 300, joista atk-varusteisia 130). Ylempi taso "hallirakenteen" ansiosta ilman pilareita. Avotilan sivulla kolmessa kerroksessa kokoelmat ja hiljaiset lukupaikat. Sivusiivessä myös seminaari- ja kokoushuoneita.

Tila helposti hahmottuva suuren kaarihallin ansiosta. Erityisesti ylemmän kerroksen työskentelypisteissä häiritsevää melua, vaikka katossa on osittain akustoivia pintoja. Pöytien sijoittelu "perusriveiksi" on selkeä ja itsenäiseen työskentelyyn motivoiva. LVIS-installaatiot korotetussa lattiassa.

image10.jpg (8551 bytes) Paul Hamlyn LRC
image11.jpg (12794 bytes) image12.jpg (12734 bytes)

University of Hertfordshire, Hatfield campus LRC

Arkkitehti Architects Co-Partnership (ACP)
Pinta-ala 11 750 m2.

Suuri nelikerroksinen talo, jossa selkeä symmetrinen pohjaratkaisu ("ruotsinlaiva" -malli): keskellä lasikatteinen korkea keskusaula, kirjahyllyt heti aukon vierellä ja työskentelyalueet ikkunaseinillä.

Tiloissa paljon luonnonvaloa. Keskusaukon puolella näkyvät pystyt "opastekankaat" markkeeraavat kokoelmien sijaintia. Kaikki avotilaan rajautuvat lasikaiteet oli tilapäisesti verkotettu turvasyistä, koska yksi laseista oli äskettäin pudonnut alas. Avotilan alataso oli osittain kahvilana ja osittain ryhmätyöpöydin kalustettu. Alhaalta kantautui häiritsevää melua kerroksiin, jota ylimmän kerroksen kaareva katto vielä korosti.

Kerroksissa työpisteet perusriveissä. Pienet erilliset opiskelukammiot (n. 4x4 m) eivät olleet suosittuja. Myös kahvilaan sijoitettu atk-pisteitä. Alakerrassa erillinen huone av-työskentelyä varten. LVIS-installaatiot korotetussa lattiassa.

image13.jpg (14441 bytes)
Hatfield Campus LRC
image14.jpg (10513 bytes)
image15b.jpg (70916 bytes)
Hatfield Campus LRC. Pohjapiirros.

University of Oxford

The Bodleian Library

Arvokkaat ja perinteiset kirjastorakennukset. Kirjastohistoriaa; museokokoelmia ja -tiloja.

The Radcliff Camera -rakennuksen lukusaliin oli sijoitettu atk-pöytiä. Lukusalit oli yleensä rauhoitettu hiljaiselle työskentelylle, mutta joissakin oli mahdollisuus kytkeä kannettava tietokone lukupöytiin.

Erikoisuutena esiteltiin kellariin 1920-luvulla rakennetut metallirakenteiset, pitkittäin esiin vedettävät liukuhyllyt. Talossa oli myös iäkkäät, mutta edelleen toimivat putkiposti- ja kirjakuljetinjärjestelmät.

image16.jpg (12850 bytes)
The Bodleian Library

Economics Library

Arkkitehti Norman Foster
Rakennus valmistunut 2000.

Huippuarkkitehdin työ, jossa monumentaaliset pyrkimykset ulkoarkkitehtuurissa ja sisätiloissa. Moderni "lasilaatikko", joka poikkeaa suuresti Oxfordin perinteisestä tiilisestä rakennuskannasta. Lähistöllä toinen poikkeus perinteistä: 1960-luvulla rakennettu maineikkaan tanskalaisen arkkitehdin Arne Jakobsenin suunnittelema yliopistorakennuskokonaisuus.

Kirjastotilat rakennuksen maantasokerroksessa ja kauppatieteiden laitostilat ylemmissä.

Erilliset lukusalit, joissa atk-varustus. Innovatiivinen pöytäratkaisu, jossa litteän näytön saa käännettyä pöytätasosta esiin. Käännettävät sermit "lukuboxi" -työskentelyä varten. LVIS-installaatiot korotetussa lattiassa.

image17.jpg (16169 bytes)
Economics Library
image18.jpg (5528 bytes)

Yleistä

LVIS

Kaikissa nähdyissä oppimiskeskuksissa oli tekstiilimatolla päällystetyistä elementeistä tehty korotettu asennuslattia, jossa iv-kanavointi ja kaapelointi. Ilmanvaihdon melutaso yleisesti liian kova. Ilmanvaihto lattiapuhalluksena ei meillä tule kysymykseen, mutta lattiarasiointi ja kaapelointi on mahdollinen ratkaisu.

Kalusteet

Työpöydän mitat olivat yleensä n. 800x900 / henkilö. Näytöt perinteisiä syviä malleja, litteitä näyttöjä oli harvassa kohteessa. Pöytätilaa tarvitaan kuitenkin myös oheismateriaalia varten. Suorat pöytärivit sopivat paremmin itsenäiseen työskentelyyn kuin ryhmätöihin. Matalatkin sermit pöytien välissä vähentävät keskustelua.

Akustiikka

Kännykkäpuhelut häiritseviä avotilassa. Erilliset puhelinkopit voisivat olla ratkaisu.

Portaat ja aulatilat ovat keskustelupaikkoja. Niiden lähettyville ei pitäisi sijoittaa hiljaisuutta vaativia työpisteitä. Pienet, erilliset ryhmätyötilat (8-10 henkeä) ovat tarpeellisia.

Turvallisuus

Oppimiskeskuksissa ei yleensä ollut tarjolla naulakoita tai lokeroita, vaan takit ja laukut viedään sisätiloihin. Tiloissa oli kameravalvontaa ja sisäänkäynnissä valvontaporttien lisäksi vielä yleensä pelkästään valvontaa suorittava henkilö. Edes tietokoneita ei ollut kiinnitetty pöytiin. Jonkun verran varkauksia oli sattunut erillisistä tiloista.


  [ylös] [etusivu]