Browsing by Author "Aaltonen, Markus"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-8 of 8
 • Aaltonen, Markus; Honkanen, Johanna (2016)
  Euro & talous. Analyysi
  Suomessa asuntovelalliset ovat hyötyneet alhaisista koroista vähentyneinä kuukausittaisina velanhoitomenoina tai asuntolainan lyhentyneenä takaisinmaksuaikana. Matalan korkotason ansiosta kotitalouksien asuntolainat ovat lyhentyneet aiempaa nopeammin, vaikka vuoden 2015 osalta lyhennysvapaakampanjat vähensivätkin lyhennysten määrää. Matala korkotaso on myös tukenut asuntolainanostojen piristymistä.
 • Aaltonen, Markus; Koskinen, Kimmo (2019)
  Bank of Finland. Bulletin 2/2019
  Consumer credit to households keeps increasing, and roughly one in four Finns held consumer credit in 2019 (Finance Finland).
 • Aaltonen, Markus (2017)
  Euro & talous. Blogi
  Opintolainojen kokonaismäärä kasvaa parhaillaan ennätysvauhtia. Suurimpana syynä tähän ovat opintolainan valtiontakauksen korotukset, mutta myös opintolainan ottajien määrä on kasvanut.
 • Aaltonen, Markus (2017)
  Euro & talous. Blogi
  Suomen pankkisektorin taseen rakenteessa on tapahtunut merkittävä muutos, jota voidaan nyt ensimmäistä kertaa havainnollistaa myös tilastojen valossa.
 • Aaltonen, Markus (2021)
  Bank of Finland. Bulletin 1/2021
  The stock of buy-to-let mortgages stood at EUR 8.1 billion at the end of March 2021, comprising 7.9% of the total stock of housing loans. It is estimated that buy-to-let mortgages have grown faster than the rest of the housing loan stock since the global financial crisis. Buy-to-let mortgages are smaller than residential mortgages and have shorter repayment periods. In March 2021 the average interest rate applied on new buy-to-let mortgages was higher than on residential mortgages, but lower than the rate applied on housing company loans.
 • Aaltonen, Markus (2021)
  Euro & talous 1/2021
  Maaliskuun 2021 lopussa sijoitusasuntolainojen kanta oli 8,1 mrd. euroa, mikä on 7,9 % koko asuntolainakannasta. Arvion mukaan sijoitusasuntolainakanta on kasvanut finanssikriisin jälkeen muuta asuntolainakantaa nopeammin. Sijoitusasuntolainat ovat pienempiä kuin omistusasuntolainat, ja niissä on lyhyemmät takaisinmaksuajat. Maaliskuussa 2021 uusien sijoitusasuntolainojen keskikorko oli korkeampi kuin omistusasuntolainojen, mutta alhaisempi kuin taloyhtiölainojen.
 • Aaltonen, Markus; Karhu, Anu; Vänni, Ilona (2020)
  Euro & talous. Analyysi
  Taloyhtiölainakannan kasvu on aiheuttanut jo pitkään huolta kotitalouksien velkaantumisesta. Uuden luottotietoraportoinnin mukaan taloyhtiölainakanta on kasvanut viime vuosien runsaan uudisrakentamisen myötä ja painottunut kasvukeskuksiin. Yli 60 prosenttia taloyhtiölainakannasta kohdistui maan kuuteen suurimpaan kaupunkiin ja yli 40 prosenttia pääkaupunkiseudulle. Velallisten taloyhtiöiden keskimääräinen lainamäärä oli selvästi suurin Uudellamaalla. Arvonalentumisten ja maksurästien kasvulta ollaan toistaiseksi vältytty, mutta tulevaisuus on koronapandemian pitkittymisen myötä aiempaa epävarmempi.
 • Aaltonen, Markus; Koskinen, Kimmo (2019)
  Euro & talous 2/2019
  Kulutusluotot voivat ajaa kotitalouksia talousahdinkoon. Lisääntyvien velkaongelmien ehkäisyyn tarvitaan uusia keinoja.