Browsing by Subject "velkakriisit"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-9 of 9
 • Kontulainen, Jarmo (2011)
  Suomen Pankki. Blogi
  Euroopan valtioiden velkakriisi on koetellut päättäjien ja kansalaisten hermoja vuoden 2010 alusta, kun Kreikan valtion talouden vaikeudet nousivat julkisuuteen. Kreikka joutui pyytämään apua muilta euromailta toukokuussa 2010, kun se ei enää saanut kohtuuhintaista rahoitusta markkinoilta. Euroalueen maat, Slovakiaa lukuun ottamatta, myönsivät Kreikalle kahdenvälisiä luottoja. Valtioiden velkakriisi on laajentunut lukuisista erilaisista tukitoimista huolimatta.
 • Bank of Finland (2018)
  Bank of Finland. Bulletin 1/2018
  One aim of Banking Union is to weaken the feedback loop between banks and their sovereigns so that increases in banks’ credit risk would no longer be reflected in sovereign credit risk and, conversely, banks’ financing costs would no longer be driven by their sovereign's creditworthiness. Currently, for banks and sovereigns alike, credit risk insurance costs much less than during the crisis. Although the bank-sovereign nexus has weakened, the feedback loop cannot be considered to be broken.
 • Pösö, Mika (2012)
  Suomen Pankki. Blogi
  Tällä viikolla on virinnyt keskustelua siitä, kuinka yhteisen rahapolitiikan toteuttamisessa syntyneet riskit ja tappiot jaetaan eurojärjestelmässä kansallisten keskuspankkien kesken. Keskustelussa on myös kyseenalaistettu Suomen Pankin tulkintaa menettelyistä tappioiden jakamisen suhteen.1,2 EKP:n rahapolitiikka on euromaille yhteistä ja euromaiden kansalliset keskuspankit toteuttavat sitä yhteisiä periaatteita ja menettelyjä noudattaen.
 • Kilponen, Juha; Laakkonen, Helinä; Vilmunen, Jouko (2012)
  Bank of Finland Research Discussion Papers 22/2012
  Published in International Journal of Central Banking, Volume 11, Number 2, March 2015: 285-323 ; http://www.ijcb.org/journal/ijcb15q2a8.htm
  We study the effects of the ECB monetary policy and the European crises resolution policies on the 10 year sovereign bond yields of seven European countries. We find that some of the decisions have had significant impact on sovereign bond yields and have succeeded in reducing stress in the financial markets. However, the impact of the same policy decision might have been positive for some countries while negative for others, suggesting that contagion effects may be important. The economically most significant effects on the bond yields have been due to the announcement of ECB's Securities Market Programme.
 • Saarenheimo, Tuomas (2012)
  Suomen Pankki. Blogi
  Taloussanomat kirjoitti 7.3. eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien välisten maksujärjestelmäpositioiden kasvusta1. Kirjoituksessa viitattiin kriisimaista tapahtuvaan yksityisen pääoman ulosvirtaukseen, josta syntyvää aukkoa täyttävät "Saksan, Suomen ja muutaman muun ylijäämämaan keskuspankit minkä ehtivät pumppaamalla EKP:n kautta uutta keskuspankkirahaa tilalle." Taloussanomat päätteli, että "Suomen Pankki maksaa mukisematta".
 • Suvanto, Antti (2014)
  Suomen Pankki. Blogi
  Nykyisille Suomen talousvaikeuksille on lähdetty hakemaan syitä hyvin kaukaa. Suosittu selitys on se, että kriisin on aiheuttanut Euroopan talous- ja rahaliitto tai vähintäänkin siihen jääneet valu- ja muut virheet. Viimeksi tällaista selitystä tarjoili eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto Ylen radiohaastattelussa (Brysselin kone 27.8.2014). Hänen mukaansa rahaliittoa luotaessa tehtiin fundamentaalisia virheitä ja syyllistyttiin älylliseen epärehellisyyteen.
 • Kilponen, Juha; Laakkonen, Helinä; Vilmunen, Jouko (2012)
  Bank of Finland. Bulletin. Financial stability 2
  The article discusses the effects of policy decisions related to the management of the European debt crisis on long-term government bond yields in seven euro area countries. According to the results, some of the policy decisions have had a significant impact on sovereign bond yields and have succeeded in increasing stability. As uncertainty is high during crisis, it is important that policy measures are as concrete and as transparent as possible, as is the case for the ECB s long-term refinancing operations. However, temporary liquidity support is not enough to stabilise the markets; rather, confidence is gained by fiscal consolidation and improved solvency.
 • Saarenheimo, Tuomas (2011)
  Suomen Pankki. Blogi
  EKP ilmoitti sunnuntaina 7.8. alkavansa toteuttaa velkapaperiohjelmaansa aktiivisesti markkinahäiriöiden korjaamiseksi ja rahapolitiikan välittymisen varmistamiseksi. EKP ei ole täsmentänyt, mitä arvopapereita se aikoo ostaa tai kuinka paljon. Markkinoilla viesti on tulkittu päätökseksi ryhtyä ostamaan markkinapaineiden kohteeksi joutuneiden Espanjan ja Italian valtionpapereita. Julkisuudessa ja markkinoilla reaktiot ovat pääosin olleet myönteisiä, mutta myös huolestuneempia sävyjä on näkynyt.
 • Kilponen, Juha; Laakkonen, Helinä; Vilmunen, Jouko (2012)
  Euro & talous. Rahoitusjärjestelmän vakaus 2
  Artikkelissa tarkastellaan Euroopan velkakriisin hoitoon liittyvien politiikkapäätösten vaikutuksia pitkien valtionlainojen korkoihin seitsemässä euroalueen maassa. Tulosten mukaan osa politiikkapäätöksistä on vaikuttanut valtionvelkojen korkoihin merkittävästi ja vaikutukset ovat olleet pääosin vakautta lisääviä. Epävarmuuden ollessa velkakriisin aikana suuri on tärkeää, että politiikkatoimet ovat mahdollisimman konkreettisia ja läpinäkyviä, kuten esimerkiksi Euroopan keskuspankin pitkät rahoitusoperaatiot. Markkinoiden vakauttamiseksi ei kuitenkaan riitä pelkkä väliaikaisen likviditeetin tarjoaminen, vaan luottamus saavutetaan valtiontalouden tervehdyttämisen ja maksukyvyn parantamisen kautta.