Euro & talous (SP) (1999- )

 

Recent Submissions

 • Raijas, Anu (2020)
  Euro & talous. Blogi
  Suomen kansallisen strategian suunnittelussa kannattaa poimia parhaat palat muiden maiden strategioista. Minkään maan toimintamallia ei voi suoraan kopioida, vaan on mietittävä, mikä sopii parhaiten juuri meidän olosuhteisiimme ja vallitsevaan tilanteeseen. Toteuttamissuunnitelman on hyvä olla konkreettinen, käytännönläheinen, toteuttamiskelpoinen ja kustannustehokas. Koordinoiva taho tarvitaan, mutta sen toiminta tulee pitää mahdollisimman kevyenä, ja keskittää resurssit talousosaamisen edistämiseen.
 • Ikonen, Vappu (2020)
  Euro & talous. Blogi
  Sata vuotta sitten Suomi ja Neuvosto-Venäjä kävivät rauhanneuvotteluja Tartossa. Viisi kuukautta kestäneet ja välillä keskeytyneet neuvottelut päättyivät Tarton rauhansopimuksen allekirjoitukseen 14.10.1920. Sopimuksessa sovittiin mm. aluerajoista, Venäjän alueella olevien suomalaisten kohtaloista sekä taloudellisista kysymyksistä.
 • Korhonen, Iikka (2020)
  Euro & talous. Blogi
  Koronapandemian isku on kuitenkin tuntunut erittäin voimakkaana myös Ukrainassa, ja taloudellinen aktiviteetti on viime kuukausina vähentynyt selvästi. Ukrainassakin koronan takia keväällä noudatetut liikkumista koskevat rajoitustoimet olivat suhteellisen tiukkoja. Tämä näkyi suoraan kotimaisen kysynnän vähenemisenä. Lisäksi Ukraina kärsii maailmanlaajuisesta kysynnän romahduksesta. Teollisuustuotannon ja investointien väheneminen vaikuttaa suoraan esimerkiksi ukrainalaisen teräksen kysyntään. Tiukat matkustusrajoitukset ovat vähentäneet merkittävästi ukrainalaisten työskentelyä Euroopan unionin maissa, etenkin Puolassa. Tämä on merkittävää siksi, että ulkomailla työskentelevien ukrainalaisten kotiin lähettämät varat ovat olleet varsin suuria, vuonna 2019 yli kymmenen prosenttia bruttokansantuotteesta.
 • Suomen Pankki (2020)
  Euro & talous. Analyysi
  Koronapandemia hallitsee globaalia talousnäkymää ja tautitapaukset ovat maailmanlaajuisesti voimakkaassa kasvussa. Suomen tärkeimpien kauppakumppanien taloudet kärsivät merkittävästi pandemiasta ja myös Suomen talous supistuu vuonna 2020 selvästi. Viimeaikaiset tilastojulkistukset sekä lyhyen aikavälin ennustemallien tulemat tukevat Suomen Pankin kesäkuun ennusteen näkemystä siitä, että Suomen bruttokansantuote laskee kuluvana vuonna noin 7 %. Ennusteeseen liittyy kuitenkin merkittävää epävarmuutta.
 • Rehn, Olli (2020)
  Euro & talous. Blogi
  Eurojärjestelmän toimet ovat vähentäneet rahoitusmarkkinoiden jännitteitä ja ylläpitäneet rahoitusvakautta voimakkaan epävarmuuden oloissa. Hallitsemattoman negatiivisen kierteen estäminen rahoitusmarkkinoilla on vaikuttanut osaltaan luottamuksen asteittaiseen palautumiseen talouteen, mikä on pitänyt yllä kokonaiskysyntää ja estänyt hintojen deflatorisen alakierteen.