Browsing by Subject "1182 Biokemia, solu- ja molekyylibiologia"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-8 of 8
 • Himanen, Kristiina (2015)
  Employment of PhDs from the biological fields appears to be facing challenges outside academia. This interview study was conducted to analyze the experiences of PhD graduates from the fields of molecular biosciences on how the research education prepared them to the working life outside academia, and how well the studies did match with the expectations and demands in the working life. In this interview study the working life skills were categorized as 1) research skills, 2) generic skills and 3) application of biological world view. In general, the research training gave good background to work as a well respected experts in different fields. However, the lack of direct match between the fields of research training and the job description had demanded additional training from each PhD who had moved outside the academia.
 • Heikkilä, Nelli; Kekäläinen, Eliisa (2020)
  Kateenkorva on primaarinen immunologinen elin, jossa kehittyvät T-solut, hankinnaisen immuunijärjestelmän keskeiset toimijat ja säätelijät. Kateenkorvan tärkeyttä heijastaa se, että kateenkorvan synnynnäinen puuttuminen ilmenee kehittyneistä hoidoista huolimatta usein kuolemaan johtavana vaikeana immuunipuutoksena. Tästä huolimatta tietämyksemme ihmisen kateenkorvan toiminnasta on rajoittunutta ja pohjautuu pääosin hiirimalleihin. Kateenkorvan hankinnaiset sairaudet ovat harvinaisia, ja niiden kliininen fenotyyppi on hyvin vaihteleva. Näistä tavallisin on kateenkorvan neoplasia eli tymooma ja siihen paraneoplastisena ilmiönä liittyvät erilaiset autoimmuuni-ilmentymät.
 • Heiskanen, Vladimir; Pirinen, Eija (2020)
  Viime vuosina on julkaistu uusia havaintoja mitokondrioiden toimintahäiriöistä yhtenä osana lihavuuden ja sen liitännäissairauksien patofysiologista profiilia. Mitokondrioiden määrän, toiminnan ja rakenteen muutokset liittyvät sairaustilojen syntymiseen, ja mitokondriot todennäköisesti myötävaikuttavat aineenvaihdunnan häiriöiden kehittymisessä. Koe-eläimillä näitä muutoksia on onnistuttu ehkäisemään aktivoimalla solunsisäisiä sirtuiinientsyymejä (SIRT1 - 7), jotka säätelevät solussa laajasti mitokondrioiden toimintaa, tulehdusprosesseja ja antioksidanttipuolustusta muokkaamalla proteiinien aktiivisuutta ja geenien luentaa. B3-vitamiinien on havaittu lisäävän sirtuiinien substraattina toimivan nikotiiniamidiadeniinidinukleotidin (NAD+) pitoisuutta solun sisällä, mikä on sirtuiinien aktiivisuutta lisäämällä parantanut terveyttä lihavuuden, diabeteksen sekä muiden kroonisten aineenvaihduntasairauksien eläinmalleissa. B3-vitamiinien vaikutuksia näihin sairauksiin arvioidaan myös käynnissä olevissa kliinisissä tutkimuksissa. Ensimmäisten kliinisten kokeiden perusteella B3-vitamiinien vaikutukset ihmisillä ovat lupaavia mutta kokonaisvaikutukset ovat vielä epäselvät.
 • Andersson, Simon; Luopajärvi, Kalle; Pentinmikko, Nalle; Katajisto, Pekka (2019)
 • Raudaskoski, Marjatta; Salo, Heljä Vanamo (Gaudeamus, 2018)
 • Uotila, Liisa; Savinko, Terhi; Guenther, Carla; Fagerholm, Susanna (2016)
 • Siljander, Pia R-M; Valkonen, Sami; Laitinen, Saara; Kerkelä, Erja (2019)