Rahiala, Jaana; Klemets, Peter; Kela, Eija; Aito, Henrikka; Alexandersson, Adam; Sandström, Heidi; Hallanvuo, Saija; Rimhanen-Finne, Ruska; Heikkinen, Seija; Telkki-Nykänen, Hanna; Ruotsalainen, Eeva
(2018)
• Suomessa raportoitiin vuosina 1997–2015 kolmetoista epidemiaa, joissa aiheuttajaksi todettiin pastöroimaton raakamaito tai siitä tehty tuote. • Raakamaidossa olevat mikrobit voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia. • Itä-Uudellamaalla todettiin keväällä 2014 Suomen laajin raakamaidosta peräisin oleva Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama epidemia. Epidemia havaittiin varhain, ja selvitystoimiin päästiin nopeasti. • Raakamaito tulee kuumentaa aina ennen nauttimista.