Browsing by Subject "Anemia, Iron-Deficiency"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-7 of 7
 • Haapamäki, Johanna (2016)
  Anemia on yleistä tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Se on tavallisimmin raudanpuuteanemia, kroonisen taudin anemia tai näiden yhdistelmä. Ohutsuolen loppuosan poisto aiheuttaa B12-vitamiinin puutteen riskiAnemia huonontaa potilaiden elämänlaatua ja työ- ja toimintakykyä. Tulehduksellista suolistosairautta sairastavat eivät useinkaan siedä suun kautta annettavaa rautahoitoa, ja heille parenteraalinen rautahoito on hyvä vaihtoehto.
 • Paalanne, Niko; Ryhänen, Samppa; Kuitunen, Mikael (2021)
 • Ryhänen, Samppa; Vepsäläinen, Kaisa; Huurre, Anu; Arola, Mikko; Niinimäki, Riitta; Vettenranta, Kim (2020)
  Laadukas tutkimusnäyttö puuttuu rautalisän hyödystä lapsille, joilla ei ole raudanpuuteanemiaa. Lapsia ei tulisi seuloa raudanpuutteen varalta, eikä diagnoosia tehdä yksin seerumin ferritiinipitoisuuden perusteella. Jos lapsella on raudanpuutteeseen sopivia oireita ja ferritiinipitoisuus on pienempi kuin 15 µg/l, suun kautta otettavan rautalisän voi aloittaa, mikäli lapsella ei ole raudan kertymiselle altistavaa sairautta. Hoidon vastetta tulee seurata. Lapselle suoneen annosteltavan rautalääkityksen tarpeen arvioiminen ja toteutus kuuluvat erikoissairaanhoitoon.
 • Ebeling, Freja (2016)
 • Pettersson, Tom (2016)
  Anemia on tavallinen ongelma monissa pitkäaikaisissa reumasairauksissa. Tavallisimmat anemian syyt reumasairauksissa ovat tulehdukseen liittyvä raudankäyttöhäiriö sekä ­maha-suolikanavan verenvuodosta johtuva raudanpuute. Raudankäyttöhäiriö johtuu interleukiini 6:n indusoiman hepsidiinin vaikutuksesta raudan kuljetukseen ­suolistossa ja retikuloendoteliaalijärjestelmässä. Tulehduksellista sairautta sairastavan raudanpuute voidaan yleensä tunnistaa määrittämällä seerumin ­ferritiini- ja transferriinireseptoripitoisuus. Tulehdusanemia lievittyy reumasairauden tehokkaalla hoidolla perinteisillä reumalääkkeillä, glukokortikoideilla tai biologisilla lääkkeillä. Itsepintaisen tulehdusanemian hoitoon voidaan harkita rautalääkitystä, jossa parenteraaliset valmisteet ovat etusijalla.
 • Suomela, Jarkko; Laitinen, Mika (2020)
  Epämääräinen epämiellyttävä tunne jaloissa oli jo vuosia vaivannut 22-vuotiasta naista hänen ollessaan levossa. Joskus sama tunne oli käsissäkin.