Browsing by Subject "Celiac Disease"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-4 of 4
  • Jokelainen, Kalle (2017)
    Pitkittynyt eli yli neljä viikkoa kestänyt ripuli on yleinen vaiva ja yksi tavallisimmista syistä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Merkittävä osa potilaista voidaan tutkia ja hoitaa perusterveydenhuollossa. Koska pitkäaikaisen ripulin syynä voi olla joko orgaaninen sairaus tai toiminnallinen vaiva, selvittelyssä on välttämätöntä edetä järjestelmällisesti ja potilaan ikä sekä yksilöllinen oirekuva huomioon ottaen. Mikäli potilaalla esiintyy hälytysoireita, kuten verenvuotoa peräaukosta, painonlaskua tai poikkeava vatsan palpaatiolöydös, tai laboratoriokokeissa ilmenee poikkeavaa, hänet on syytä lähettää gastroenterologin arvioon.
  • Kaukinen, Katri; Kurppa, Kalle; Schwab, Ursula; Hervonen, Kaisa; Kolho, Kaija-Leena; Anthoni, Sari; Kukkonen-Harjula, Katriina; Komulainen, Jorma (2019)
  • Kukkonen, Anna Kaarina; Mäkelä, Mika (2016)
  • Erkkola, Maijaliisa; Saloheimo, Taru; Hauta-Alus, Helena; Kukkonen, Anna Kaarina; Virta, Salli; Kronberg-Kippilä, Carina; Vaara, Elina; Pelkonen, Anna; Fogelholm, Mikael; Mäkelä, Mika (2016)
    Lähtökohdat Perusteettomat allergiaruokavaliot kuormittavat perheitä ja päivähoitoa ja voivat haitata lapsen normaalia kasvua ja kehitystä. Tämän LILLA-tutkimuksen tavoitteena oli päivähoidon allergiaruokavalioiden määrän vähentäminen käyttämällä uutta erityisruokavalion ilmoituslomaketta, joka ohjasi arvioimaan ruokavaliota allergiaohjelman perusteiden mukaisesti. Menetelmät Tutkimusryhmämme kehitti uuden allergiaohjelmaan perustuvan erityisruokavalioiden ilmoituslomakkeen ja siihen liitetyn saatekirjeen. Uusi lomake otettiin käyttöön 40:ssä pääkaupunkiseudun päiväkodissa vuoden 2013 syksystä alkaen (n = 3 216 lasta, 6 kk–7 v), ja allergiaruokavalioiden määrää ja laatua seurattiin kahden vuoden ajan. Vertailuryhmä muodostui luontaisesti lapsista, joiden allergiaruokavalio oli edelleenkin ilmoitettu vanhojen käytänteiden mukaisesti. Erillisillä kyselyillä selvitettiin allergiaruokavalioiden toteuttamisen käytänteitä ja henkilökunnan allergiatietämystä. Tulokset Kahden vuoden seurannan jälkeen uusi lomake oli käytössä 64 %:lla (95/148) allergiaruokavaliota noudattavista lapsista. Allergiaruokavalioiden esiintyvyys tutkimuspäiväkodeissa väheni 43 % ja oli 4,3 % (kvartiiliväli 3,05–5,96) vuonna 2015 (148/3 411 lasta). Kaikkien keskeisten ruoka-aineiden (maito, kananmuna, viljat) sekä ­pähkinöiden, hedelmien, kasvisten, palkokasvien, lihan, kaakaon ja mausteiden välttäminen väheni merkitsevästi. Päivähoidon ja ruokapalvelujen henkilökunta otti uuden toimintakäytännön hyvin vastaan. Henkilökunnan allergiatietämys oli osittain virheellistä ja vanhentunutta. Päätelmät Päiväkotien allergiaruokavalioiden kuormaa voidaan vähentää yksinkertaisella lomakeuudistuksella, joka pohjaa allergiaohjelmaan. Päivähoitohenkilöstön allergiakoulutukselle on edelleen tarvetta.