Browsing by Subject "Chlamydia Infections"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-6 of 6
 • Strandberg, Timo; Tienari, Pentti (2019)
  Amyloiditeoriaa on jouduttu katsomaan uudesta näkökulmasta.
 • Hiltunen-Back, Eija (2017)
 • Jokiranta, Sakari; Valtonen, Kirsi; Kutvonen, Heini; Ihalainen, Jarkko; Halttunen, Tuulia; Lappalainen, Maija; Hiltunen-Back, Eija (2017)
  Lähtökohdat Klamydia- ja tippuritartunnat ovat usein oireettomia tai vähäoireisia, joten ne eivät aina tule ilmi. Esimerkiksi nuorilla näytteenottoon hakeutumiseen voi olla korkea kynnys, jota tulisi pystyä madaltamaan. Klamydian ja tippurin diagnostiikassa käytetään ensivirtsa- tai tikkunäytteestä tehtävää nukleiinihappo-osoitustestiä. Menetelmät Vantaan kaupunki toteutti vuosina 2014–2015 klamydian ja tippurin kotinäytteenottopalvelun (Telelab) pilotin yhdessä Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:n kanssa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kotinäytteenoton käyttöä ja verrattiin testituloksia Vantaalla tavanomaisella tavalla otettujen klamydia- ja tippurinäytteiden tuloksiin. Tutkimus on diagnostiikkaa koskeva asiakirjatutkimus. Tulokset Näytteitä otettiin kotinäytteenottopalvelussa 1 553, mikä oli noin 15 % Vantaan koko näytemäärästä. Palvelun käyttäjien ikäprofiili vastasi paljolti ikäjakaumaa tavanomaisessa diagnostiikassa. Klamydiapositiivisten ¬näytteiden osuus oli naisilla 5,9 % ja miehillä 9,2 %. Nämä osuudet olivat samaa luokkaa kuin Vantaalla tavanomaisesti otetuissa näytteissä, mutta selkeästi suuremmat kuin valtakunnallisesti yleensä. 18–20-vuotiaiden naisten ryhmässä positiivisten löydösten osuus kotinäytteistä oli poikkeuksellisen suuri (25 %). Tippuri-positiivisia potilaita oli lähes odotettu määrä (0,06 % kotinäytteenotolla testatuista vs. 0,17 % tavanomaisesti testatuista). Noin 17 % toisti näytteenoton ja heistä suurella osalla (15–40 %) ainakin yksi näyte oli positiivinen. Päätelmät Kotinäytteenotto soveltuu hyvin klamydia- ja tippuridiagnostiikkaan. Sen pääetuina vaikuttaa olevan tavanomaista näytteenottoa matalampi kynnys joillakin potilasryhmillä sekä terveydenhuollon henkilöstön ajan vapautuminen näytteenottoon liittyvästä työstä.
 • Hiltunen-Back, Eija; Puolakkainen, Mirja (2018)
  Tippuritartunnat ovat lisääntyneet. Niitä ei voi kliinisesti erottaa klamydia- tartunnoista. Oireettomuus on yleistä kummassakin taudissa. Ne tulee testata yhtä aikaa. Genitaalialueen klamydiainfektio hoidetaan atsitromysiinillä tai doksisykliinillä ja… genitaalialueen ulkopuoliset infektiot doksisykliinillä. Tippurin hoito toteutetaan herkkyysmäärityksen mukaan. Viljelyn merkitys diagnostiikassa korostuu.
 • Hieta, Niina; Hiltunen-Back, Eija (2017)
  •Miehen uretriitin eli virtsaputkitulehduksen oireita ovat vuoto, kirvely ja virtsaputken suun punoitus. •Klamydia- ja tippuritartunnan mahdollisuus tutkitaan kaikilta potilaita ensivirtsan nukleiinihappo-osoitus¬testillä. •Uretriitin voi aiheuttaa myös Mycoplasma genitalium, adenovirus ja herpes simplex -virukset. Emättimen jasuun normaaliflooraan kuuluvat bakteeritkin saattavat olla tulehduksen taustalla. •Kroonisen eturauhastulehduksen mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon, jos muut sairaudet on suljettu pois.