Browsing by Subject "Contraceptives, Oral, Combined"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-4 of 4
  • Heikinheimo, Oskari; Apter, Dan (2018)
  • Saloranta, Tuire; Heikinheimo, Oskari (2018)
    Ehkäisyä aloitettaessa ja jatkettaessa on huomioitava yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheet. Oikein käytettyinä yhdistelmävalmisteet ehkäisevät tehokkaasti raskautta. Lisäksi ne auttavat runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin sekä endometrioosiin ja akneen. Valmisteiden progestiinien aiheuttamat ihovaikutukset ja laskimotukosriski sekä yksilöllinen sopivuus poikkeavat toisistaan. Olennaisinta on löytää turvallinen valmiste, johon nainen on tyytyväinen ja joka parantaa hänen elämänlaatuaan.
  • Pelkonen, Sari; Holopainen, Elina (2020)
    Toiminnallisten vuotohäiriöiden tavallisin syy on anovulaatio. Sitä esiintyy yleisimmin hedelmällisen iän ääripäissä eli parin vuoden ajan kuukautisten alkamisen jälkeen ja menopaussin siirtymävaiheessa eli perimenopaussissa. Syynä tähän on hypotalamus-aivolisäke-munasarja-akselin toimintahäiriö. Nuorilla taustalla on säätelyn kypsymättömyys ja perimenopaussissa munasarjatoiminnan hiipuminen. Anovulaatiossa progesteronin stabiloiva vaikutus kohdun limakalvon rakenteeseen jää puuttumaan. Vuotohäiriön diagnosointi ja hoito voidaan aloittaa perusterveydenhuollossa. Diagnostiikan kulmakiviä ovat tarkka oire- ja vuotoanamneesi sekä yleisvoinnin tarkistus. Nuorilla ensisijaisena hoitona ovat yhdistelmäehkäisytabletit ja perimenopausaalisilla progestiinivalmisteet. Jos tavanomaisella hormonihoidolla ei saada hoitovastetta, potilas lähetetään erikoissairaanhoitoon. Yleistilaltaan heikko ja aneeminen potilas on syytä lähettää naistentautien päivystykseen.
  • Kuortti, Marjo; Rönö, Kristiina (2020)
    Hormonaalisen raskauden ehkäisyn aikaiset vuotohäiriöt ovat tavallisia erityisesti käytön alkuvaiheessa. Vuotohäiriöiden pelko voi estää ehkäisyn aloituksen tai niiden ilmaantuminen aiheuttaa ehkäisyn lopettamisen. Hormonaaliseen ehkäisyyn, epäsäännöllisiin vuotoihin ja muihin vuotohäiriöihin liittyy edelleen tabuja ja vääriä käsityksiä. Raskauden ehkäisystä keskusteltaessa tuleekin kertoa myös mahdollisista vuotomuutoksista, sillä ehkäisyn keskeyttämiseen liittyy suunnittelemattoman raskauden riski. Vuotohäiriöiden syyt ovat osin epäselviä, mutta useimmiten ne ovat vaarattomia. Vuotohäiriöiden hoitoon ei ole olemassa yksiselitteisen varmoja keinoja, mutta käytettävissä on monia tapoja vähentää niistä johtuvia haittoja.