Browsing by Subject "Disease Outbreaks"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-11 of 11
 • Pietarinen, Petra; Suomela, Jarkko (2021)
  Juuri koronaepidemian alkaessa 58-vuotias nainen otti yhteyttä terveysasemalle. Hän kertoi, että ääni särkyy lyhyenkin puhumisen aikana ja samalla alkaa yskittää.
 • Vuorela, Marjo; Ruotsalainen, Eeva; Valtonen, Kirsi; Vuopio, Jaana; Lyytikäinen, Outi (2017)
  A-streptokokin aiheuttama tautikirjo ulottuu lieväasteisista nielutulehduksesta vakaviin yleisinfektioihin. Nielu- ja ihoinfektiot aiheuttavat huomattavan tautitaakan. ?A-streptokokki tarttuu kosketus- ja pisaratartunta oireettomasta kantajasta ja sairastuneesta henkilöstä, mutta myös kosketuspintojen ja elintarvikkeiden välityksellä. ?Perheissä ja laitosolosuhteissa A-ryhmän streptokokki aiheuttaa epidemioita, joissa sairastuneilla esiintyy nieluinfektiota, tulirokkoa, perianaali-infektiota tai märkärupea. ?Avohoitoepidemiaa epäiltäessä otetaan yhteys kunnan tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin ja epidemia-kriteerien täyttyessä pyritään mahdollisimman samanaikaiseen näytteidenottoon ja viljelypositiivisten -henkilöiden mikrobilääkitykseen. ?Invasiiviset A-streptokokki-infektiot ovat harvinaisia. Hoitoon liittyvän invasiivisen A-streptokokki-infektion havaitseminen johtaa aina epidemiaselvitykseen
 • Lehto-Trapnowski, Päivi; Arvonen, Sirpa; Willa, Kirsi; Puustjärvi, Aki; Ruotsalainen, Eeva (2021)
  Koronaepidemia vyöryessä Suomeen kevättalvella 2020 tarvittiin yhteinen epidemian hallinnan työkalu. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tuotettu ohjelmisto¬palvelu Haavi on nopeuttanut tartunnanjäljitystä ja yhtenäistänyt toimintatavat kunnissa.
 • Sipilä, Reetta (2020)
  Koronaviruskriisi aiheuttaa useasta syystä uudenlaista psyykkistä kuormitusta potilaiden hoitoon osallistuville. Paine on erityisen kovaa yksiköissä, joissa hoidetaan sairaimpia COVID-19-pneumoniittipotilaita. Kipuklinikan psykologit haluavat tarjota matalan kynnyksen tukea ja neuvontaa HUSin Leikkaussalit, kivunhoito ja tehohoito -toimialan henkilöstölle.
 • Lehtola, Laura; Särelä, Eeva; Isosomppi, Sanna; Malik, Adnan; Saarenheimo, Jaana; Anttila, Veli-Jukka (2021)
  Koronaviruksen leviäminen vanhustenosastolla voi johtaa vakaviin seurauksiin, jos rokotuskattavuudessa on puutteita. Sekä potilaiden että henkilökunnan rokotuksista on tärkeää huolehtia.
 • Mikkeli, Heikki (2020)
 • Halmesmäki, Karoliina; Paajanen, Juuso; Bianchi, Simone; Mason, Anna; Sinkkonen, Saku T.; Tallgren, Minna; Hirvensalo, Eero (2020)
  HUS:n koronapotilaat päätettiin keskittää Kirurgisen sairaalan tiloihin. Kiinteistö soveltui erinomaisesti erilliseksi infektiopotilaiden hoitoyksiköksi – jollaiseksi se pitkälti oli suunniteltukin sairaalan aloittamisvuonna 1882. Näin toiminta rakennettiin.
 • Suokorpi, Annika; Autio, Tiina; Ruotsalainen, Eeva; Björkstrand, Marit; Rimhanen-Finne, Ruska (2019)
 • Vuorinen, Heikki S. (2018)
  Sisällissodassa 1918 molemmat osapuolet joutuivat enemmän tai vähemmän improvisoimaan taisteluissa haavoittuneiden hoidon. Sodan jälkeen vankileireillä kuoli enemmän kuin taisteluissa kaatui.
 • Ala-Kokko, Tero; Pettilä, Ville; Karlsson, Sari; Valtonen, Mika; Reinikainen, Matti; Bendel, Stepani; Varpula, Tero (2020)
  Mitkä ovat käytössä olevat resurssit, miten ne saadaan riittämään ja kuinka hoito kohdennetaan mahdollisimman vaikuttavasti COVID-19-epidemian aikana? Tehohoitolääkärit vastaavat.