Browsing by Subject "HIV Infections"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-12 of 12
 • Sutinen, Jussi; Matikainen, Niina (2017)
  HIV-potilaiden endokriinisten ongelmien kirjo on vaihtunut taudin muututtua kuolemaan johtavasta ¬immuunivajeesta krooniseksi sairaudeksi. Nykyään suurin osa HIV-potilaiden endokriinisista ongelmista diagnosoidaan ja hoidetaan samalla lailla kuin muidenkin potilaiden. Krooninen infektio ja HIV-lääkitys lisäävät osteoporoosin ja murtumien riskiä. Myös metaboliset haitat ja miesten hypogonadismi ovat yleisiä. HIV-lääkkeiden merkittävät yhteisvaikutukset on muistettava myös endokriinisia sairauksia hoidettaessa. Yhteisvaikutuksia voi ilmaantua esimerkiksi glukokortikoidien, tyroksiinin, kalsiumvalmisteiden ja statiinien kanssa.
 • Ristola, Matti (2016)
 • Ristola, Matti (2021)
  • HIV-tartuntojen määrä on maailmanlaajuisesti pienentynyt sen jälkeen, kun hyvä hoitojärjestelmä ja lääkityksen rajoitukseton saatavuus ymmärrettiin olennaisiksi tartuntojen ehkäisyssä. • Tavoitteena on, että 90 % HIV-positiivisista on tietoisia tartunnastaan, tietoisista 90 % saa HIV-lääkitystä ja 90 % saa lääkityksellä hyvän hoitotuloksen. WHO ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC seuraavat aktiivisesti, miten tavoitteet toteutuvat. • HIV-epidemian aiheuttama työtaakka terveydenhuollolle on lisääntynyt ennusteen parantuessa, mutta tulevaisuudessa se vähenee, kunhan aktiivista työtä jatketaan.
 • Sutinen, Jussi; Hietalahti, Jukka; Hiltunen-Back, Eija (2020)
  HIV-tartuntoja voidaan ehkäistä erittäin tehokkaasti tenofoviiridisoproksiilin ja emtrisitabiinin yhdistelmähoidolla. Tätä altistusta edeltävää estohoitoa kutsutaan prepiksi (pre-exposure prophylaxis). Prep-hoito tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa suuren tartuntariskin henkilöitä terveydenhuollon seurantaan. Prep-hoitoon kuuluu HIV-infektion ja muiden seksitautien säännöllinen testaus vähintään kolmen kuukauden välein. Prepin vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Prep ei näytä lisäävän HIVin lääkeresistenssiä, kunhan HIV-tartunta on varmuudella suljettu pois ennen hoidon aloittamista. Prep ei suojaa muilta seksitaudeilta, joten kondomin käyttöä suositellaan prepin ohessa. Oikein suunnattu prep-hoito on rinnakkaisvalmisteiden tultua markkinoille terveydenhuollon kustannuksia säästävää toimintaa. THL on antanut prep-hoidosta vuonna 2019 valtakunnallisen suosituksen, ja prep on lisääntyvästi käytössä infektiosairauksien ja sukupuolitautien poliklinikoissa.
 • Alho, Hannu; Aalto, Mauri; Castrén, Sari; Hytinantti, Timo; Kahila, Hanna; Komulainen, Jorma; Niemelä, Solja; Simojoki, Kaarlo (2018)
 • Kivelä, Pia (2021)
 • Myntti, Tarja; Saisto, Terhi; Wartiovaara-Kautto, Ulla (2018)
 • Anttila, Veli-Jukka (2019)
 • Parantainen, Jukka; Halavaara, Mika; Kekäläinen, Eliisa (2017)
 • Keinänen, Mira; Brummer-Korvenkontio, Henrikki; Eskola, Markku; Ettala, Otto; Hartikainen, Juha; Hovi, Petteri; Isosomppi, Sanna; Kivelä, Pia; Kärki, Johanna; Kärkkäinen, Juha; Laatikainen, Tiina; Liukko, Emmi; Niemi, Anu; Mattila, Elina; Meriläinen, Merja; Mustonen, Pirjo; Pekkanen, Liisa; Puolakka, Kari; Relas, Heikki; Sainio, Salla; Salo, Henri; Salonen, Jonna; Sokka-Isler, Tuulikki; Suvisaari, Jaana; Tahkola, Aapo; Tiirinki, Hanna (2020)
  Pilottiprojektin tulokset laaturekisterien toiminnan organisoimisesta kannustavat ¬jatkamaan työtä moniammatillisesti ja pitkäjänteisesti. Kansallinen koordinaatio on välttämätöntä laatu- ja vaikuttavuustiedon vertailukelpoisuuden ja hyödyntämisen varmistamiseksi.
 • Tuohinto, Krista; Ojala, Päivi (2019)
  Selvittämällä virusten syöpää aiheuttavia mekanismeja pystytään paremmin kehittämään rokotteita.