Browsing by Subject "Precancerous Conditions"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-5 of 5
 • Ristikankare, Matti; Ristimäki, Ari (2017)
  Gastroskopian yhteydessä otetaan yleensä koepaloja. Yleislääkärin tulee tuntea premalignit, seurantaa vaativat histologiset löydökset. Dysplasialöydös tai sen epäily vaatii yleensä seurantaa tai jatkotoimenpiteitä. Barrettin ruokatorvi ja atrofinen gastriitti voivat olla premaligneja tiloja. Länsimaissa ei kuitenkaan ole saatu vakuuttavaa näyttöä niiden seurannan hyödyllisyydestä.
 • Virtanen, Anni; Bützow, Ralf (2019)
  LSIL (low-grade squamous intraepithelial lesion) on produktiivisen HPV-infektion histologinen ilmentymä. HSIL (high-grade squamous intraepithelial lesion) on varsinainen syövän esiaste, johon hoitamattomana liittyy merkittävä syövän riski. Kohdunkaulan adenokarsinooman esiaste on AIS (adenokarsinooma in situ). Sille ei tunneta histologisesti todettavaa esiastetta. Kohdunkaulan HSIL-muutosten yhteydessä annettu vanhan luokituksen mukainen CIN-diagnoosi voi auttaa hoidon valinnassa etenkin alle 30-vuotiaille.
 • Meretoja, Tuomo; Heikkilä, Päivi; Hukkinen, Katja; Leidenius, Marjut (2018)
 • Nieminen, Pekka; Anttila, Ahti; Bützow, Ralf; Hiltunen-Back, Eija; Jakobsson, Maija; Laukkala, Tanja; Mäenpää, Johanna; Palmroth, Johanna; Rantanen, Virpi; Rintala, Marjut; Riska, Annika; Santalahti, Anne; Simojoki, Marja; Vuento, Maarit; Vuorela, Piia (2017)
 • Merkkola-von Schantz, Päivi; Hukkinen, Katja; Kauhanen, Susanna (2020)
  Rintojen pienennysleikkaus on yleinen plastiikkakirurginen toimenpide. Tyypillisimpiä leikkausaiheita ovat suurten rintojen aiheuttamat oireet, rintojen merkittävä kokoero tai rintojen koon tasapainottaminen rintasyöpäleikkauksen aikana tai sen jälkeen. Ennen leikkausta rinnat tavallisesti kuvannetaan ja leikkauksessa poistettu rintakudos lähetetään patologille tutkittavaksi. Sekä kuvantamisessa ja kudostutkimuskäytännöissä esiintyy kuitenkin suuresti vaihtelua sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Rintojen pienennysleikkauksen kudosnäytteistä paljastuu rintasyöpää ja rintasyöpäriskiä lisääviä muutoksia verraten usein. Nämä muutokset eivät useinkaan näy preoperatiivisessa kuvantamisessa ja tulevat ilmi vain, jos leikkauksessa poistettu kudos lähetetään patologille tutkittavaksi. Rintojen pienennysleikkaus on oikeilla kriteereillä terveyttä edistävä ja kustannustehokas leikkaus.