Browsing by Subject "avoin julkaiseminen"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-20 of 21
 • Kuusela, Marjo (Helsingin yliopiston kirjasto, 2020)
  Avoimen julkaisemisen palvelukeskus -hanke toteutettiin vuosina 2017–2019. Hankkeen rahoittaja oli Helsingin yliopisto ja hankkeen toteuttivat Helsingin yliopiston kirjasto ja Gaudeamus-kustantamo. Hankkeen tavoitteet olivat: (1) rakentaa avoin tiedekustantamo Helsinki University Press (HUP), (2) luoda kirjoittajamaksujen hallinnointimalli, (3) koota, uudistaa ja luoda uusia avoimen julkaisemisen tukipalveluita osaksi keskuksen toimintaa. Tässä raportissa kerrotaan hankkeen vaiheista, tuloksista ja jatkotoimenpiteistä. Hankkeessa luotiin useita uusia palveluja ja käytäntöjä. Lyhyt tiivistelmä tuloksista: (1) Avoin tiedekustantamo Helsinki University Press (HUP) aloitti toimintansa. Kustantamoa rakennettiin 2017–2019 ja ensimmäiset julkaisut ilmestyivät tammikuussa 2020. Kustantamon asema vakiinnutettiin keväällä 2019, jolloin yliopisto päätti, että HUP on yliopiston kirjaston alainen elin, jonka toiminnan käytännön toteutuksesta vastaa Gaudeamus. (2) Kirjoittajamaksupalvelut (APC- ja BPC-maksut): Hankkeessa luotiin sujuvat käytänteet artikkelien (APC = Article Processing Charges) ja kirjojen (BPC = Book Processing Charges) kirjoittajamaksupalveluille. Hankkeen jälkeen palvelut ovat osa kirjaston hankinta- ja lisensiointityötä: kirjasto hoitaa keskitetysti yliopistolaisten kirjoittajamaksuja, neuvottelee maksuihin alennuksia ja seuraa tilaus- ja julkaisumaksuja. (3) Julkaisualustapalvelut: Helda Open Books ja Editori. Hankkeessa kehitettiin nykyistä Helda-julkaisuarkistoa sekä luotiin työkäytänteet ja palvelukonsepti avointen kirjojen julkaisemiseksi Heldassa eli Helda Open Books -konsepti. Hankkeessa valmisteltiin avointen lehtien Editori-julkaisualustapalvelua, jota pilotoidaan projektina kolmen vuoden ajan vuosina 2020–2022. (4) Julkaisemisen tuen tehtävät määriteltiin ja asiantuntijuutta vahvistettiin. Avoimen julkaisemisen kenttä elää voimakkaasti, uusia tehtäviä syntyy ja uudenlaista osaamista tarvitaan. Kirjaston rooli muuttuu kohti julkaisemisen tukemista. Hankkeessa kehitettiin julkaisutietojen ja kokoelmahallintatietojen analytiikkaa, perehdyttiin tieteellisen julkaisemisen käytänteisiin (mm. pysyvät tunnisteet, CC-lisenssit), kehitettiin neuvontatyötä, päivitettiin kirjaston aineistopolitiikka sisältämään avoin julkaiseminen ja vahvistettiin kirjastolaisten asiantuntijuutta kouluttautumalla digitaaliseen julkaisemiseen. Lisäksi hankkeen työntekijät lisäsivät kirjaston muiden työntekijöiden osaamista jakamalla heille avoimen tieteen ja julkaisemisen tietotaitoaan koulutuksilla. Hankkeessa verkostoiduttiin kansallisesti ja kansainvälisesti.
 • Holopainen, Mika Antero; Koskinen, Kimmo Juhani (2017)
 • Roinila, Markku (2016)
  Short article on pros and cons of Academia.edu and PhilPapers
 • Holopainen, Mika (2013)
 • Holopainen, Mika; Koskinen, Kimmo (Helsingin yliopisto, 2016)
  Verkkari 2016-10-20
  24.-30.10.2016 vietetään kansainvälistä Open Access -viikkoa jo yhdeksättä kertaa. OA-viikon tavoitteena on edistää tutkimustiedon avoimuutta ja saatavuutta. Viikon aikana järjestetään teemaan liittyviä tapahtumia, joissa on mahdollista saada ja jakaa tietoa aihepiiristä sekä siihen liittyvistä palveluista.
 • Holopainen, Mika; Koskinen, Kimmo (2016)
 • Holopainen, Mika; Koskinen, Kimmo; Piipponen, Jussi (2014)
  Kesällä toteutetun kyselyn mukaan noin puolet suomalaisista tiedejulkaisuista sallii julkaistujen artikkeleiden rinnakkaistallennuksen avoimesti saatavilla oleviin julkaisuarkistoihin. Melko suuri osa kustantajista ei kuitenkaan ole vielä ilmoittanut kantaansa rinnakkaistallentamiseen. Tämä katsaus perustuu kesällä 2013 avoimella verkkokyselyllä saatuihin tietoihin. Kyseessä ei ollut tutkimus, vaan tiedonkeruu SHERPA/RoMEO-palvelua varten.
 • Linna, Anna-Kaarina; Holopainen, Mika; Ikonen, Arto; Ylönen, Irene (2020)
 • Holopainen, Mika Antero (2016)
 • Holopainen, Mika Antero; Kuusela, Marjo Riika; Roinila, Markku (2018)
 • Holopainen, Mika (2014)
 • Suunvuoro 
  Lappalainen, Hanna (2018)
 • Holopainen, Mika; Karhula, Pekka; Koskinen, Kimmo; Lappalainen, Arja; Liimatainen, Timo; Niskala, Arja; Salminen, Pekka J. (2012)
 • Holopainen, Mika; Karhula, Pekka; Koskinen, Kimmo; Lappalainen, Arja; Liimatainen, Timo; Niskala, Arja; Salminen, Pekka J. (2012)
 • Holopainen, Mika; Roinila, Markku (2019)
 • Laaksonen, Salla-Maaria; Poutanen, Petro (2020)
  Tiedejulkaisujen ja tieteen avoimuus on tärkeä arvo, jota edistetään erityisesti valtakunnallisten hankkeiden ja tutkimusrahoittajien linjauksin. Avoimuuden uskotaan edistävän tutkimustiedon vaikuttavuutta. Mutta riittääkö pelkkä tieteen ja tiedon avoimuus tuottamaan vaikuttavuutta? Ehdotamme, että avoimuus tarvitsee rinnalleen tiedon saavutettavuutta, mikä tarkoittaa panostusta aktiiviseen tiedeviestintään.