Browsing by Subject "blood glucose"

Sort by: Order: Results:

Now showing items 1-2 of 2
  • Liimatainen, Sanna (Helsingin yliopisto, 2020)
    Parodontiitti ja diabetes ovat kroonisia, monitekijäisiä sairauksia, joiden kaksisuuntainen yhteys on ollut runsaan tutkimuksen kohteena. Molemmat ovat yleisiä, alidiagnosoituja sairauksia Suomen väestössä. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutettavan tutkielman tavoitteena on tarkastella parodontiitin ja diabeteksen patofysiologisia vuorovaikutusmekanismeja ja parodontologisen hoidon merkitystä diabeteksessa sekä arvioida näiden kliinistä merkitystä diabetespotilaita hoitavan lääkärin ja hammaslääkärin työssä. Tutkielmaa varten on perehdytty aiheeseen liittyviin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Tutkimusten perusteella diabetespotilaat ovat suuremmassa riskissä sairastua parodontiittiin ja kiinnityskudostuho on heillä vaikea-asteisempaa. Diabeteksesta johtuvat hyperglykemia ja lipidimetabolian muutokset kiihdyttävät tulehdusta parodontaalikudoksissa muun muassa lisäämällä paikallisia proinflammatorisia sytokiineja, reaktiivisia happijohdannaisia, AGE/RAGE interaktioita ja RANKL/osteoprotegeriinin aktivaatiota. Parodontiitin aiheuttama systeeminen tulehduskuorma voi heikentää diabetespotilaan verensokeritasapainoa ja lisätä riskiä diabetekseen liittyviin komplikaatioihin. Diabetesta sairastamattomilla parodontiitti lisää riskiä sairastua prediabetekseen ja tyypin 2 diabetekseen. Parodontologisella hoidolla saattaa olla suotuisia vaikutuksia sokerihemoglobiinin ja lipidiprofiiliin tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Diabetespotilaan suun terveys vaatii erityishuomiota hammaslääkäreiltä ja lääkäreiltä. Diabeteksen huono hoitotasapaino korreloi merkittävästi iensairauksien ongelmiin. Hoitamaton parodontiitti puolestaan voi suurentaa veren glukoosipitoisuutta.
  • Turck, Dominique; EFSA NDA Panel (2017)
    Following an application from Loc Troi group, submitted for authorisation of a health claim pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No1924/2006 via the Competent Authority of the Netherlands, the EFSA Panelon Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) was asked to deliver an opinion on the scientific substantiation of a health claim related to Vibigaba (germinated brown rice) and maintenance of long-term normal blood glucose concentration. The scope of the application was proposed to fall under a health claim based on newly developed scientific evidence. The food proposed by the applicant as the subject of the health claim is Vibigaba. The Panelconsiders that the germinated brown rice Vibigaba is sufficiently characterised. The claimed effect proposed by the applicant is contribution to the maintenance of normal glycated haemoglobin level'. The Panelconsiders that maintenance of long-term normal blood glucose concentration is a beneficial physiological effect. The Panelnotes that the applicant did not perform a comprehensive literature search to identify human intervention studies which could be pertinent to the claim. The applicant did not reply to a specific request from EFSA to provide this information. The applicant identified one human intervention study as being pertinent to the claim. The Panelnotes the important methodological limitations of the study (e.g. statistical methods used for data analysis not appropriate for the study design) and that the information provided on the design and conduct of the study is insufficient for a complete scientific evaluation. The Panelconsiders that no conclusions can be drawn from this study for the scientific substantiation of the claim. The Panelconcludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of Vibigaba (germinated brown rice) and maintenance of long-term normal blood glucose concentration.