Helne, T; Kalliomaa-Puha, L (Kela, 2009)
Elokuvan on sanottu olevan oikotie yhteiskuntaan. Osaksi tälle ajatukselle rakentuu myös Filmi-Kela-kirja, jossa tarkastellaan sosiaalisia ongelmia suomalaisen elokuvan avulla. Kirja perustuu samannimisen seminaarisarjan esitelmiin.
Kelan tutkimusosasto käynnisti huhtikuussa 2007 vuoden kestäneen elokuvaesitysten ja seminaarien sarjan, jossa tarkasteltiin sosiaalisia ongelmia suomalaisen elokuvan avulla. Sarja juhlisti Kelan 70-vuotista toimintaa ja siksi kultakin vuosikymmeneltä esitettiin yksi elokuva, joka heijasteli ajalleen tyypillisiä ongelmia.
Nyt julkaistu kirja tallentaa kansien väliin seminaarisarjan idean, jossa jokaista elokuvaa kommentoivat ja analysoivat sen teemoihin perehtyneet asiantuntijat. Kirjan tavoitteena on samalla koetella tieteen ja taiteen sovinnaista raja-aitaa.
Kirjassa käsitellään tarkemmin seuraavia kahdeksaa suomalaista elokuvaa 1930-luvulta 2000-luvulle: Ne 45 000 (1933), Nokea ja kultaa (1946), Opri (1954), Jengi (1963), Vihreä leski (1968), Ajolähtö (1982), Kissan kuolema (1994) sekä Eila (2003). Elokuvia yhdistää kohtaamattomuuden, paikattomuuden ja turvattomuuden teema.
Kirjoitukset asettavat elokuvat sosiaalisten ongelmien tutkimuksen kontekstiin ja pohtivat niiden tapaa käsitellä menneitä ja yhä läsnä olevia yhteiskunnallisia ja sosiaalipoliittisia ongelmia ja haasteita. Kirjoittajat ovat kukin perehtyneet elokuvien teemoihin oman alansa asiantuntijoina, mikä tuo käsittelyyn monipuolisuutta. Artikkelit kattavat ihmisen elämänkaaren lapsuudesta vanhuuteen, kodista laitokseen, maaseudulta kaupunkiin ja tuberkuloosiparantolasta pandemiauhkien varjostamaan elämään.
Artikkelien kirjoittajina ovat Marjatta Bardy, Leena Eräsaari, Tuula Helne, Mikko Jauho, Kalevi Kalemaa, Laura Kalliomaa-Puha, Antti Karisto, Hanna Kuusi, Risto Laakkonen, Kevät Nousiainen, Tarja Pösö, Tommi Römpötti, Kirsi Saarikangas, Mikko Salasuo, Minna Salmi, Taina Semi, Tiina Silvasti, Leena Soininen, Silva Tedre ja Tiina Tiilikka.
Kirja sopii taiteesta kiinnostuneille yhteiskuntatieteilijöille, yhteiskunnasta kiinnostuneille taiteilijoille, näiden alojen oppilaitoksiin sekä kaikille suomalaisesta elokuvasta ja yhteiskunnasta kiinnostuneille.