Alanen, Pauliina
(Helsingfors universitet, 2017)
Tutkielmassa selvitetään esimiesasemassa tapahtuvan valmentavan johtamisen yhteyttä johtajan rooliin ja organisaatiokulttuuriin. Valmentava johtaminen on organisaation kehitykseen tähtäävä johtamismalli, jonka yhteydessä organisaatioon kehittyy valmentavaa kulttuuria. Tutkimusaihetta havainnollistetaan teollisuusorganisaatiossa toteutetun tapaustutkimuksen avulla, jossa valmentavaa johtamista tarkastellaan suorittavan portaan esimiesten kautta. Tutkielmassa ollaan kiinnostuneita haastateltavien käsityksistä roolistaan johtajana sekä valmentavan johtamisen ja organisaatiokulttuurin välisistä jännitteistä. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen avulla voidaan tutkia valmentavaan johtamiseen vaikuttavia tekijöitä johtamisen ja organisaatiokulttuurin leikkauspisteessä. Viitekehyksen ensimmäisessä osassa perehdytään johtamiskirjallisuuteen sekä valmentavaan johtamiseen ja valmentamiseen esimiesasemassa. Toisessa osassa perehdytään organisaatiokulttuurin ja johtamisen yhteyteen. Lisäksi tarkastellaan valmentavaa kulttuuria ja sen kehittämistä.
Tutkimuksen aineisto koostuu kahdeksasta puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, jotka on toteutettu tutkimuskohteessa keväällä 2016. Tutkimuksessa haastateltiin suorittavan portaan lähiesimiehiä teollisuusorganisaatiossa. Haastateltavat valittiin siksi, että lähiesimiehet ovat vastuussa sekä tuotannosta että työntekijöistä, joten esimiesasemassa tapahtuvaa valmentavaa johtamista oli otollisinta tarkastella heidän kauttaan. Kaikki haastattelut äänitettiin ja litteroitiin. Aineistoa analysoidaan laadullisen sisällönanalyysin keinoin hyödyntäen teoriaohjaavaa teemoittelumenetelmää.
Tutkimuskohteen toimiala, historia sekä työntekijöiden välinen vuorovaikutus ja henkilökohtaiset ominaisuudet nousevat esille tärkeimpinä organisaatiokulttuuriin ja sitä kautta johtamiseen vaikuttavina tekijöinä. Ensimmäisen tutkimuskysymyksen valossa havaitaan, että haastateltavien organisatorinen asema tuotannon johtajana ja valmentavana esimiehenä aiheuttaa roolikonfliktin, minkä johdosta valmentavan esimiehen roolin sisäistäminen on haastavaa. Haastateltavien uskomukset ja johtamiskäsitykset tukevat valmentavaa johtamista vain osittain. Toiseen tutkimuskysymykseen liittyen tutkimuskohteessa havaitaan useita eri johtamiskäytäntöjä, jotka ovat ristiriidassa valmentavan johtamisen kanssa. Organisaatiokulttuurissa ilmenevät valmius, sitoutuneisuus ja motivaatio kehittyä valmentavaa johtamista tukevaksi kulttuuriksi ovat riittämättömiä.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että valmentavan johtamisen kehittymiseen vaikuttavat niin esimiesten oma johtamisajattelu kuin organisaation konteksti ja kulttuuri. Yhtenäisten tavoitteiden asettaminen ja ristiriitaisuuksien poistaminen ovat erittäin merkittäviä valmentavan johtamisen kehittämisessä.