Analysis of mortality follow-up of 1900-1919 birth cohort of Eastern and Western Finland: Competing risks approach

Show full item recordPermalink

http://hdl.handle.net/10138/12420
Title: Analysis of mortality follow-up of 1900-1919 birth cohort of Eastern and Western Finland: Competing risks approach
Author: Luukkainen, Pekka
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Social Sciences, Department of Mathematics and Statistics
Date: 2003-03-03
Language: fi
URI: http://hdl.handle.net/10138/12420
Thesis level: master's thesis
Abstract: Sydän- ja verisuonitaudit nousivat teollisuusmaissa suurimmaksi julkisen terveydenhuollon ongelmaksi 1940-luvulla, tartuntatautien hävittyä lääketieteen kehityksen seurauksena. Suomi saavutti jopa kyseenalaista kunniaa 1950- ja 1960-luvuilla korkeimmilla mitatuilla sydän- ja verisuonitautikuolleisuusluvuilla maailmassa. Kuolleisuudessa on kuitenkin havaittu selviä alueellisia eroja, ja varsinkin Itä-Suomi on kärsinyt erittäin korkeasta sydän- ja verisuonitautikuolleisuudesta. Useissa tutkimuksissa on todettu kohonneen verenpaineen, korkean kolesterolin, ylipainon ja tupakoinnin olevan tärkeimpiä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Näihin tekijöihin yksilö voi kuitenkin helposti vaikuttaa muokkaamalla elintapojaan ja ruokavaliotaan. Tässä tutkielmassa on seurattu vuodesta 1959 lähtien kahta vuosina 1900-1919 syntyneiden miesten kohorttia Itä- ja Länsi-Suomesta. Tarkoituksena oli selvittää eroja alueiden kuolleisuudessa ja riskitekijöiden kehityksessä kilpailevien kuolinsyiden näkökulmasta käyttäen Coxin verrannollisten hasardien mallia. Tutkimuksen kuluessa huomattiin sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden alueellisten erojen vähentyneen, sekä kolesterolin ja tupakoinnin olevan merkittävimpiä riskitekijöitä ikääntyneiden ihmisten joukossa.
Description: Endast sammandrag. Inbundna avhandlingar kan sökas i Helka-databasen (http://www.helsinki.fi/helka). Elektroniska kopior av avhandlingar finns antingen öppet på nätet eller endast tillgängliga i bibliotekets avhandlingsterminaler.Only abstract. Paper copies of master’s theses are listed in the Helka database (http://www.helsinki.fi/helka). Electronic copies of master’s theses are either available as open access or only on thesis terminals in the Helsinki University Library.Vain tiivistelmä. Sidottujen gradujen saatavuuden voit tarkistaa Helka-tietokannasta (http://www.helsinki.fi/helka). Digitaaliset gradut voivat olla luettavissa avoimesti verkossa tai rajoitetusti kirjaston opinnäytekioskeilla.
Subject: elinaika-analyysi
sydän- ja verisuonitaudit
kilpailevien kuolinsyiden malli
verrannolisten hasardien malli


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
abstract.pdf 48.38Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record