Virhe abstraktissa maalauksessa : tekijän paikka maalauksen rakenteessa

Show full item record

Permalink

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7131-21-3
Title: Virhe abstraktissa maalauksessa : tekijän paikka maalauksen rakenteessa
Author: Baumgartner, Stig
Contributor: Academy of Fine Arts Doctoral Programme
Date: 2015
Thesis level: Doctoral Thesis in Fine Art
Doctoral thesis
ISBN: 978-952-7131-02-2 (nidottu)
978-952-7131-21-3 (pdf)
URI: URN:ISBN:978-952-7131-21-3
http://hdl.handle.net/10138/172343
Abstract: Julkaisu on tutkielma piirtämisen ja maalaamisen taiteellisista ja metodologisista erityispiirteistä sekä Baumgartnerin oman taiteellisen työskentelyn analyysia. Tutkimus käsittelee modernistisen maalaustaiteen perinnettä nykytaiteen piirtämisen, kehollisuuden, performatiivisuuden ja virheen estetiikan näkökulmasta. Tutkimus, kuten Baumgartnerin oma tuotanto, pohtii mitä abstrakti maalaus on ja miten se voidaan nykypäivänä maalata. Tutkimuksessaan Baumgartner kehittelee työskentelystään kumpuavia käsitteitä, kuten ”inhimillinen kömpelyys”, ”haparointi” ja ”ilmaisuun liittyvä avuttomuus”, jotka toimivat tutkimuksessa ”tietämisen”, ”hallitsemisen” ja ”osaamisen” häiritsevinä vastaeleinä. Tutkimus pohtii erityisesti ”kehollisen viipymisen” ja ”kehollisen kömpelyyden” aikaansaamaa visuaalista jälkeä ja vaikutelmaa, joita Baumgartner nimittää myös piirtämisen eleeksi. Baumgartnerin tutkimuksessaan kehittelemä eleen käsite ja ruumiillisuuden teema liitettynä virheen tematiikkaan avaa uusia näkökulmia abstraktin modernismin ja konstruktiivisen maalaustaiteen perinteeseen.
Description: Dokumentaatio sisältyy kirjalliseen osaan.Työn esitarkastetut taiteelliset osiot: Yksityinen kokoelma (2007). Metsää, puita ja muita aiheita (2009). Hakunila-maalaukset (2011).
Subject: artistic process
Subject: artistic process
Subject (ysa): taiteellinen tutkimus
kuvataide
maalaustaide
abstrakti taide
tekijyys
aiheet
Subject (lcsh): Painting. Abstract
Rights: This publication is work protected by copyright. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Stig_Baumgartner_2015.pdf 25.89Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record