Päiväkotien allergiaruokavalioiden kuormaa voidaan vähentää käytänteitä uusimalla

Show full item record



Permalink

http://hdl.handle.net/10138/230045

Citation

Erkkola , M , Saloheimo , T , Hauta-Alus , H , Kukkonen , A K , Virta , S , Kronberg-Kippilä , C , Vaara , E , Pelkonen , A , Fogelholm , M & Mäkelä , M 2016 , ' Päiväkotien allergiaruokavalioiden kuormaa voidaan vähentää käytänteitä uusimalla ' , Suomen lääkärilehti , Vuosikerta. 71 , Nro 33 , Sivut 1943-1950 . < http://www.fimnet.fi/cl/laakarilehti/pdf/2016/SLL332016-1.pdf >

Title: Päiväkotien allergiaruokavalioiden kuormaa voidaan vähentää käytänteitä uusimalla
Author: Erkkola, Maijaliisa; Saloheimo, Taru; Hauta-Alus, Helena; Kukkonen, Anna Kaarina; Virta, Salli; Kronberg-Kippilä, Carina; Vaara, Elina; Pelkonen, Anna; Fogelholm, Mikael; Mäkelä, Mika
Contributor: Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto
Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto
Helsingin yliopisto, Clinicum
Helsingin yliopisto, Ihotautien, allergologian ja sukupuolitautien osasto
Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto
Helsingin yliopisto, Clinicum
Date: 2016
Language: fin
Number of pages: 8
Belongs to series: Suomen lääkärilehti
ISSN: 0039-5560
URI: http://hdl.handle.net/10138/230045
Abstract: Lähtökohdat Perusteettomat allergiaruokavaliot kuormittavat perheitä ja päivähoitoa ja voivat haitata lapsen normaalia kasvua ja kehitystä. Tämän LILLA-tutkimuksen tavoitteena oli päivähoidon allergiaruokavalioiden määrän vähentäminen käyttämällä uutta erityisruokavalion ilmoituslomaketta, joka ohjasi arvioimaan ruokavaliota allergiaohjelman perusteiden mukaisesti. Menetelmät Tutkimusryhmämme kehitti uuden allergiaohjelmaan perustuvan erityisruokavalioiden ilmoituslomakkeen ja siihen liitetyn saatekirjeen. Uusi lomake otettiin käyttöön 40:ssä pääkaupunkiseudun päiväkodissa vuoden 2013 syksystä alkaen (n = 3 216 lasta, 6 kk–7 v), ja allergiaruokavalioiden määrää ja laatua seurattiin kahden vuoden ajan. Vertailuryhmä muodostui luontaisesti lapsista, joiden allergiaruokavalio oli edelleenkin ilmoitettu vanhojen käytänteiden mukaisesti. Erillisillä kyselyillä selvitettiin allergiaruokavalioiden toteuttamisen käytänteitä ja henkilökunnan allergiatietämystä. Tulokset Kahden vuoden seurannan jälkeen uusi lomake oli käytössä 64 %:lla (95/148) allergiaruokavaliota noudattavista lapsista. Allergiaruokavalioiden esiintyvyys tutkimuspäiväkodeissa väheni 43 % ja oli 4,3 % (kvartiiliväli 3,05–5,96) vuonna 2015 (148/3 411 lasta). Kaikkien keskeisten ruoka-aineiden (maito, kananmuna, viljat) sekä ­pähkinöiden, hedelmien, kasvisten, palkokasvien, lihan, kaakaon ja mausteiden välttäminen väheni merkitsevästi. Päivähoidon ja ruokapalvelujen henkilökunta otti uuden toimintakäytännön hyvin vastaan. Henkilökunnan allergiatietämys oli osittain virheellistä ja vanhentunutta. Päätelmät Päiväkotien allergiaruokavalioiden kuormaa voidaan vähentää yksinkertaisella lomakeuudistuksella, joka pohjaa allergiaohjelmaan. Päivähoitohenkilöstön allergiakoulutukselle on edelleen tarvetta.
Subject: Child, Preschool
Child Day Care Centers
Food Services
Food Habits
Food Hypersensitivity
Attitude to Health
Guidelines as Topic
Diet
Celiac Disease
Lactose Intolerance
416 Elintarviketieteet
3121 Yleislääketiede, sisätaudit ja muut kliiniset lääketieteet
Rights:


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
SLL332016_1.pdf 604.8Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record