Tyttötrilogiasta kokemusten kirjoa avaavaan taidepedagogiikkaan

Show full item record

Permalink

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7218-42-6
Title: Tyttötrilogiasta kokemusten kirjoa avaavaan taidepedagogiikkaan
Author: Jalkanen, Tiina
Contributor: Esittävien taiteiden tutkimuskeskus (Tutke) / Forskningscentrum för teater, dans och performance / Performing Arts Research Centre
Date: 2018
Thesis level:
Belongs to series: Acta Scenica
ISSN: 2242-6485
ISBN: 978-952-7218-42-6
URI: http://hdl.handle.net/10138/270778
URN:ISBN:978-952-7218-42-6
Abstract: Tiina Jalkasen taiteellis-pedagogisen väitöstutkimuksen aiheena on tyttöyden rakentuminen ja ilmeneminen kehollisuudessa ja siitä syntyvä pedagoginen tieto. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, miten tyttöyttä voidaan ymmärtää nykytanssin näkökulmasta ja sen suuntaamana. Jalkanen analysoi aineistoaan kehollisuudesta käsin kirjoittamalla ja tulkitsemalla kinesteettisen empatian herättämiä aistimuksia ja ajatuksia kirjoitusprosessin aikana. Opetus ja esitykset, samoin kuin tyttöjen haastatteluissa esiin nousseet teemat, kytkeytyvät tutkimuksessa moninaisiin teorioihin. Tarkempaan lähilukuun Jalkanen käyttää havainnointimenetelmää, matkan varrella kehittämäänsä "viisikehokkaan" analyysimenetelmää, jonka avulla hän havainnoi tyttöjen liikkumista ja tanssia. Tutkimuksen aineiston perustan muodostaa kolme nuorten tyttöoppilaiden kanssa toteutettua tanssiteosta, jotka muodostavat tyttötrilogiaksi nimetyn teossarjan. Tyttötrilogian osat Pink kapina (2001), InExit (2003) ja Voimapiste (2005) saivat ensi-iltansa vantaalaisissa esitystiloissa. Tutkimusaineisto muodostuu kokonaisuudessaan tyttötrilogian 19 videotaltioinnin koosteesta ja yhdeksän tytön haastatteluaineistosta. Tiina Jalkanen on tanssin "moniottelija". Tanssin kentällä hän on toiminut tanssijana, koreografina, opettajana ja tutkijana.
Subject (ysa): taiteellinen tutkimus
toimintatutkimus
tyttöys
tytöt
tanssi
nykytanssi
ruumiillisuus
tietoisuus
opetus
taidepedagogiikka
feministinen pedagogiikka
tanssiteokset
tanssianalyysi
Rights: This publication is work protected by copyright. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Acta_Scenica_54.pdf 1.085Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record