Leipäjonosta yhteiseen pöytään : Tapaustutkimus Vantaan Yhteinen pöytä -hankkeesta
Show simple item record
dc.contributor |
Helsingin yliopisto, Kasvatustieteellinen tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos |
fi |
dc.contributor |
University of Helsinki, Faculty of Educational Sciences, Department of Teacher Education |
en |
dc.contributor |
Helsingfors universitet, Pedagogiska fakulteten, Institutionen för lärarutbildning |
sv |
dc.contributor.author |
Larjavaara, Hanna |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
URN:NBN:fi:hulib-201905212074 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10138/301968 |
|
dc.description.abstract |
Yhdessä syömistä on tutkittu paljon eri näkökulmista ja sen hyödyistä ollaan laajasti yhtä
mieltä. Hävikkiruoan käyttö osana ruoka-apua ja perinteisestä leipäjonosta poikkeavat, osallistavat
toimintamuodot ovat puolestaan herättäneet paljon keskustelua ja eriäviä mielipiteitä.
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella ja kuvata tätä ristiriitaista kenttää yhden tapauksen
kautta ja tuoda kuuluviin ruoka-apua vastaanottavien ääni ja näkökulma. Tavoitteena
on selvittää, millainen rooli ja merkitys yhdessä syömisellä (kommensaalisuus) ja hävikkiruoalla
on ruoka-avun kontekstissa, ja kuinka Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän
ruoka-aputoimintaa toteuttavassa Yhteisessä pöydässä ruokailevat ne kokevat. Lisäksi tarkastellaan
Yhteisen pöydän asiakkaan ja vapaaehtoisen näkökulmista, voiko Yhteisen pöydän
tarjoama toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kehittää heidän sosiaalista pääomaansa.
Työ oli laadullinen tapaustutkimus ja aihetta lähestyttiin etnografisen tutkimusotteen avulla.
Tutkimuksen aineisto koostui osallistuvasta havainnoinnista ja sen myötä syntyneestä havainnointipäiväkirjasta,
57 kyselylomakevastauksesta, viidestä litteroidusta yksilöhaastattelusta
ja yhdeksän henkilön ryhmähaastattelusta. Lisäksi tehtiin kolme tapausta taustoittavaa
haastattelua. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla.
Keskeinen tulos oli, että yhdessä syömistä ja Yhteisen pöydän tarjoamien hävikkiruokalounaiden
kaltaisia yhteisöllisiä ruokahetkiä pidettiin toivottavina tapoina järjestää ruoka-apua.
Ruoka-vun monimuotoisuus nähtiin kuitenkin myös tarpeellisena, jotta kaikenlaiset avuntarvitsijat
tavoitettaisiin. Tuloksista kävi ilmi, että erityisesti yhdessä syömisen tarjoamat sosiaaliset
kontaktit ja yhteys muiden ihmisten kanssa olivat kävijöille tärkeitä, mutta myös ruokakassin
muodossa saadun ruoka-avun merkitys oli osalle kävijöistä suuri. Toiminta koettiin yhteisöllisyyttä
lisäävänä ja hävikkiruoan käyttö koettiin positiivisena asiana niin lounailla kävijöiden
kuin vapaaehtoisina toimivien mielestä. Yhteisöllisyyttä kehittävä ruoka-apu voi auttaa
vähentämään eriarvoistumista ja lisätä sen piirissä olevien sosiaalista pääomaa. |
fi |
dc.description.abstract |
Commensality has been studied from many different perspectives and there is broad
agreement on its benefits. The use of food waste as part of food aid and participatory forms
of activity that differ from the traditional bread lines has, in turn, raised a lot of discussion and
divergent opinions. The aim of this study is to review and describe this contradictory field
through one case and to include the voice and perspective of food aid recipients. The purpose
of this study is to examine the role and importance of eating together (commensality) and
food waste in the context of food aid, and how individuals experience them at the Common
Table. In addition, this study scrutinized whether the Common table can strengthen
community spirit and develop social capital among the customers and volunteers.
The study was a qualitative case study and the subject was approached by ethnographic
method. The material of the study consisted of participatory observation and the resulting
diary record, 57 questionnaire replies, five transcribed individual interviews, and a group
interview of nine persons. In addition, three interviews were conducted to create the
background information of the case. The material was analyzed by qualitative content
analysis.
The main result of this work was that eating together and communal meals like lunches
offered by the Common table were regarded as desirable ways of organizing food aid.
However, the diversity of food aid activities was also seen necessary in order to reach all
kinds of people in need. The results showed that the social contacts and connections with
other people offered by commensality were important for the visitors. The food aid bag was
also important to some of the visitors. Both the lunch eaters and volunteers saw that the
Common strengthens communality and thought that using food waste as a resource for food
aid is a positive thing. Community-oriented food aid can help to reduce inequality and increase
the social capital among those in the community. |
en |
dc.language.iso |
fi |
|
dc.publisher |
Helsingin yliopisto |
fi |
dc.publisher |
University of Helsinki |
en |
dc.publisher |
Helsingfors universitet |
sv |
dc.subject |
Kommensaalisuus |
|
dc.subject |
ruoka-apu |
|
dc.subject |
ruokahävikki |
|
dc.subject |
yhteisöllisyys |
|
dc.subject |
sosiaalinen pääoma |
|
dc.title |
Leipäjonosta yhteiseen pöytään : Tapaustutkimus Vantaan Yhteinen pöytä -hankkeesta |
fi |
dc.title.alternative |
From a breadline to a common table : A case study of Common table -project in Vantaa |
en |
dc.type.ontasot |
pro gradu -tutkielmat |
fi |
dc.type.ontasot |
master's thesis |
en |
dc.type.ontasot |
pro gradu-avhandlingar |
sv |
dc.subject.discipline |
Kasvatustiede |
fi |
dc.subject.discipline |
Education |
en |
dc.subject.discipline |
Pedagogik |
sv |
dct.identifier.urn |
URN:NBN:fi:hulib-201905212074 |
|
Files in this item
Total number of downloads: Loading...
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record