Tämä ihmisen maailma? : planeetan hätätila, antroposeenikertomuksen kritiikki ja antroposeenin vaihtoehtoinen historia

Show full item recordPermalink

http://hdl.handle.net/10138/312297

Citation

Toivanen , T T & Pelttari , M 2017 , ' Tämä ihmisen maailma? planeetan hätätila, antroposeenikertomuksen kritiikki ja antroposeenin vaihtoehtoinen historia ' , Tiede & edistys , Vuosikerta. 42 , Nro 1 , Sivut 6-35 .

Title: Tämä ihmisen maailma? : planeetan hätätila, antroposeenikertomuksen kritiikki ja antroposeenin vaihtoehtoinen historia
Author: Toivanen, Tero Tapio; Pelttari, Mikko
Other contributor: Helsingin yliopisto, Valtio-oppi
Helsingin yliopisto, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet


Date: 2017-04-27
Language: fin
Number of pages: 29
Belongs to series: Tiede & edistys
ISSN: 0356-3677
URI: http://hdl.handle.net/10138/312297
Abstract: Artikkelissa tarkastellaan ensin antroposeenia koskevaa luonnontieteellistä todistusaineistoa, ja sitä kuinka sen perusteella voidaan väittää antroposeenin olevan ekologinen ja yhteiskunnallinen hätätila. Toiseksi artikkelissa tutkitaan kriittisesti niin kutsuttua virallista antroposeenikertomusta ja pohditaan, mistä sille tyypilliset universalisoiva ja vääjäämättömyyttä korostava historiakäsitys ovat seurausta. Artikkelissa väitetään, että tällainen historiakäsitys häivyttää antroposeeniin väistämättä kuuluvat eroavaisuudet ja sumentaa ymmärrystä antroposeenin hätätilasta. Tämän jälkeen tarkastellaan, millaisista lähtökohdista voisi rakentua antroposeenin vaihtoehtoinen historia. Havainnollistavana esimerkkinä käytetään fossiilikapitalismin syntyä koskevaa historiankirjoitusta. Artikkelin lopuksi pohditaan, kuinka antroposeeniehdotus muuttaa käsityksiä historiallisesta ajasta ja siihen olennaisesti liittyvästä edistyksen ajatuksesta.
Subject: 5202 Talous- ja sosiaalihistoria
Antroposeeni
Historiankirjoitus
517 Valtio-oppi, hallintotiede
Ympäristöpolitiikka
Antroposeeni
Rights:


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Tama_ihmisen_maailma_Planeetan_hatatila.pdf 272.3Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record