”Minä racastan sydhämestäni sinua Herra” – Gunnæruksen sävelmänmuokkaus kansankielisessä Officia Missæ -kokoelman introituksessa ”Herra on minun turvani”

Show full item record

Permalink

http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020081360102
Title: ”Minä racastan sydhämestäni sinua Herra” – Gunnæruksen sävelmänmuokkaus kansankielisessä Officia Missæ -kokoelman introituksessa ”Herra on minun turvani”
Author: Pyykönen, Sari
Date: 2019
Thesis level:
URI: http://hdl.handle.net/10138/318297
URN:NBN:fi-fe2020081360102
Abstract: Tämän tutkielman tehtävänä oli selvittää, noudattaako introitus ”Herra on minun turvani” alukkeen deklamaation ja sävelpartikkelien lainautumisen osalta niitä Michael Bartholdi Gunnæruksen sävelmänmuokkauksen periaatteita, jotka on määritelty Jorma Hannikaisen väitöskirjatutkimuksessa Suomeksi suomalaisten tähden – Kansankielisen tekstin ja sävelmän suhde Michael Bartholdi Gunnæruksen suomenkielisessä Officia Missæ -introituskokoelmassa (1605). Tutkielman lähteinä käytettiin Gunnæruksen Officia Missæ -introituslaulukokoelmasta Hannikaisen laatimaa käytännöllistä editiota, digitaalista kuvakopiota Officia Missæ -käsikirjoituksesta ja Henricus Thomae -boken 68v. -käsikirjoituksesta, jossa on tutkittavan laulun latinankielinen esikuva Factus est dominus. Tutkielman taustaluvuissa tehtiin selkoa moodeista ja tarkasteltiin Gunnæruksen sävelmänmuokkauksen yleisiä periaatteita. Analyysiluvussa tarkastelun kohteeksi tarkentuivat erityisesti laulun tekstivalinnat, sentonisointi sekä aluke ja deklamaatio. Sävelmävertailussa kävi ilmi, että Gunnæruksen sävelmänmuokkaus noudattaa myös tämän introituksen tekstivalinnan, sentonisoinnin sekä alukkeen ja deklamaation kohdalla niitä laajempia periaatteita, jotka Hannikainen väitöskirjassaan määritteli.
Subject (ysa): gregoriaaninen laulu
kirkkomusiikki


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
KirjallinenTyöSariPyykönenValmis.pdf 8.895Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record