”Minä racastan sydhämestäni sinua Herra” – Gunnæruksen sävelmänmuokkaus kansankielisessä Officia Missæ -kokoelman introituksessa ”Herra on minun turvani”

Show simple item record

dc.contributor.author Pyykönen, Sari
dc.date.accessioned 2020-08-13T08:09:33Z
dc.date.available 2020-08-13T08:09:33Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10138/318297
dc.identifier.uri URN:NBN:fi-fe2020081360102
dc.description.abstract Tämän tutkielman tehtävänä oli selvittää, noudattaako introitus ”Herra on minun turvani” alukkeen deklamaation ja sävelpartikkelien lainautumisen osalta niitä Michael Bartholdi Gunnæruksen sävelmänmuokkauksen periaatteita, jotka on määritelty Jorma Hannikaisen väitöskirjatutkimuksessa Suomeksi suomalaisten tähden – Kansankielisen tekstin ja sävelmän suhde Michael Bartholdi Gunnæruksen suomenkielisessä Officia Missæ -introituskokoelmassa (1605). Tutkielman lähteinä käytettiin Gunnæruksen Officia Missæ -introituslaulukokoelmasta Hannikaisen laatimaa käytännöllistä editiota, digitaalista kuvakopiota Officia Missæ -käsikirjoituksesta ja Henricus Thomae -boken 68v. -käsikirjoituksesta, jossa on tutkittavan laulun latinankielinen esikuva Factus est dominus. Tutkielman taustaluvuissa tehtiin selkoa moodeista ja tarkasteltiin Gunnæruksen sävelmänmuokkauksen yleisiä periaatteita. Analyysiluvussa tarkastelun kohteeksi tarkentuivat erityisesti laulun tekstivalinnat, sentonisointi sekä aluke ja deklamaatio. Sävelmävertailussa kävi ilmi, että Gunnæruksen sävelmänmuokkaus noudattaa myös tämän introituksen tekstivalinnan, sentonisoinnin sekä alukkeen ja deklamaation kohdalla niitä laajempia periaatteita, jotka Hannikainen väitöskirjassaan määritteli.
dc.format.extent 29 fi
dc.language.iso fin fi
dc.title ”Minä racastan sydhämestäni sinua Herra” – Gunnæruksen sävelmänmuokkaus kansankielisessä Officia Missæ -kokoelman introituksessa ”Herra on minun turvani” fi
dc.subject.ysa gregoriaaninen laulu fi
dc.subject.ysa kirkkomusiikki fi
dc.type.ontasot kirjallinen työ fi
dc.contributor.organization Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Klassisen musiikin osasto, Kirkkomusiikki ja urut fi
dc.format.content fulltext fi

Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
KirjallinenTyöSariPyykönenValmis.pdf 8.895Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record