Elintarviketurvallisuus Suomessa 2019

Show simple item record

dc.contributor.author Ruokavirasto
dc.date.accessioned 2021-11-19T11:01:00Z
dc.date.available 2021-11-19T11:01:00Z
dc.date.issued 2020-07
dc.identifier.isbn 978-952-358-014-5
dc.identifier.issn 2669-8307
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10138/336545
dc.description.abstract Tässä raportissa kerrotaan elintarviketurvallisuuteen liittyvän viranomaisvalvonnan, elintarvikkeiden ja rehujen virallisten valvonta- ja seurantaohjelmien, tutkimusten ja riskinarviointien tuloksista vuodelta 2019, sekä arvioidaan niiden perusteella Suomen elintarviketurvallisuustilannetta ja viranomaistoiminnan tulevaisuuden tarpeita. Raportti syventää elintarviketurvallisuuden osalta EU:n valvonta-asetuksen (EY) No 882/2004, 14.12.2019 alkaen EU:n virallista valvontaa koskevan asetuksen (EU) 2017/625, edellyttämää vuosiraporttia, jossa kuvataan valvonnan tulokset koko elintarvikeketjun eri sektoreilla. Viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tulokset vuodelta 2019 osoittavat, että elintarviketurvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla. Kotimaassa tuotetut tuotteet eivät sisällä kuluttajalle vaarallisia määriä kemiallisia aineita. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita esiintyy hyvin vähän tutkituissa elintarvikkeissa. Elintarvikevälitteisten epidemioiden määrä samoin kuin epidemioissa sairastuneiden määrä on laskenut edellisvuodesta. Epidemioiden ja niissä sairastuneiden määrä vaihtelee vuosittain paljon. Norovirus oli vuonna 2019 edelleen yleisin tunnistettu taudinaiheuttaja. Se leviää helposti sairastuneiden mukana ja sairastuttaa usein suuren määrän ihmisiä. Ruokapetosten määrä kasvaa ja myös Suomessa havaitaan petoksellista toimintaa. Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä on edelleen kasvussa. Kotimaassa toimivat elintarvikealan yritykset täyttävät elintarviketurvallisuusvaatimukset pääosin oivallisesti tai hyvin. Vakavia puutteita esiintyy hyvin vähän. fi
dc.language.iso fi fi
dc.publisher Ruokavirasto fi
dc.relation.ispartofseries Ruokaviraston julkaisuja 2/2020 fi
dc.rights CC BY-ND fi
dc.title Elintarviketurvallisuus Suomessa 2019 fi
dc.type Tutkimusraportti fi
dc.subject.ysa elintarviketurvallisuus fi
dc.subject.ysa elintarvikevalvonta fi
dc.subject.ysa elintarvikkeet fi

Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Julkaisuja_2_20 ... allisuus_Suomessa_2019.pdf 2.596Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record