Fassbinder och kärleken : utgående från arbetet med föreställningen I only want you to love me or: Fascism will triumph!

Show full item record

Permalink

http://hdl.handle.net/10138/43014
Title: Fassbinder och kärleken : utgående från arbetet med föreställningen I only want you to love me or: Fascism will triumph!
Author: Pohtokari, Kira-Emmi
Contributor: Svenska institution för skådespelarkonst
Thesis level:
Abstract: I ”Fassbinder och kärleken – utgående från arbetet med föreställningen I ONLY WANT YOU TO LOVE ME or: Fascism will triumph!” har jag skrivit om mina upplevelser och iakttagelser under repetitions- och spelperioden. Målsättningen har varit att både dokumentera en process, men också skriva från en personlig synvinkel om arbetets gång och associationerna som väckts. Föreställningen repeterades och spelades under november och december 2012. För att sätta föreställningen i ett tydligt sammanhang, har jag intervjuat föreställningens regissör Anders Carlsson. Vi diskuterade bland annat verkan inom scenkonst. Vad vill man som konstnär att konsekvenserna skall vara då man gör en föreställning? Om man till exempel vill sprida medvetenhet om maktstrukturerna i samhället, finns risken att man iscensätter ett önsketänkande som blir kompensatoriskt i ett större sammanhang? Är alternativet att se föreställningen eller verket, som en del av problemet, snarare än lösningen? I och med att arbetsgruppen i föreställningen ”I ONLY WANT YOU TO LOVE ME ” utgick från den tyske regissören Rainer Werner Fassbinders filmer, handlar en del av texten om Fassbinder. Varför är Fassbinders konstsyn aktuell idag? Hur går man till väga i praktiken då man gör en föreställning inspirerad av Fassbinders filmer och söker alternativ till det lineära berättandet? Hur behandlas teman som kärlek eller politiskt kontra privat? Hur förkroppsligas de på scen? Hur ser skådespelararbetet ut i det här sammanhanget? Hur definierar jag min yrkesidentitet i en process där gränsen mellan fiktion och verklighet är flytande? Det här är frågor jag ställt och funderat kring för att fördjupa mig i ämnet.
URI: http://hdl.handle.net/10138/43014
Date: 2013
Subject: postdramatisk teater
arbetsdagbok
fiktion-verklighet
Subject (ysa): Fassbinder, Rainer Werner.
näytteleminen
Subject (allärs): skådespelarkonst
Rights: This publication is work protected by copyright. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Pohtokari_Kira-Emmi_2013 .pdf 942.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record