TY - T1 - Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa vuosina 2017–2019 SN - 978-952-358-030-5 / 2669-8307 UR - http://hdl.handle.net/10138/338722 T3 - Ruokaviraston julkaisuja 7/2021 A1 - Pihlajasaari, Annika; Leinonen, Elina; Markkula, Annukka; Miettinen, Ilkka (THL); Rimhanen-Finne, Ruska (THL); Summa, Maija; Zacheus, Outi (THL) A2 - PB - Ruokavirasto Y1 - 2021 LA - fi AB - Vuosina 2017–2019 Ruokaviraston ylläpitämään elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden rekisteriin luokiteltiin tehtyjen epidemiaselvitysten perusteella yhteensä 169 elintarvike- tai talousvesivälitteistä epidemiaa, joista 96 % oli elintarvikevälitteisiä. Talousvesivälitteisiä epidemioita raportoitiin samana ajanjaksona 7. Elintarvikkeiden välityksellä ilmoitettiin sairastuneen yhteensä 2 900 henkilöä ja talousveden välityksellä 567 henkilöä. Kuten aikaisemminkin 2000-luvulla, nor... VO - IS - SP - OP - KW - elintarvikevälitteinen epidemia; talousvesivälitteinen epidemia; uimavesivälitteinen epidemia; ruokamyrkytys; elintarvikevalvonta; EHEC; kampylobakteeri; norovirus; sapovirus; kryptosporidi; histamiini; natriumnitraatti; näytön vahvuus; infektoitunut työntekijä; käsittelyvirhe; infektio; jätevesi; epidemiat; ruokamyrkytys; elintarvikevalvonta; jätevesi N1 - PP - ER -