TY - T1 - Entsymaattisten käsittelyjen vaikutus palkokasvipohjaisten välipalatuotteiden aiheuttamiin vatsaoireisiin herkkävatsaisilla SN - / UR - URN:NBN:fi:hulib-202106183139; http://hdl.handle.net/10138/331525 T3 - A1 - Simpura, Lyyra A2 - PB - Helsingin yliopisto Y1 - 2021 LA - fin AB - Johdanto: Toiminnalliset ruoansulatuskanavan häiriöt ovat yleisiä häiriöitä, joihin liittyy vatsan alueen kipua ja turvotusta sekä muuttunutta suolen toimintaa. Häiriöitä kutsutaan toiminnallisiksi, sillä niissä ei havaita suoliston rakenteellisia tai biokemiallisia poikkeamia. Myös kokemus herkkävatsaisuudesta on yleistä, ja se yhdistyy tyypillisesti tiettyihin ruoka-aineisiin. Monelle herkkävatsaiselle palkokasvit eivät sovi niiden sisältämien fermentoituvien, FODMAP-yhdisteisiin kuuluvien, α-... VO - IS - SP - OP - KW - Toiminnalliset ruoansulatuskanavan häiriöt; FODMAP; α-galakto-oligosakkaridi; fytaatti; palkokasvit; Ihmisen ravitsemus; Human Nutrition; Human nutrition; Ihmisen ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelma; Master's Programme in Human Nutrition and Food Behaviour; Magisterprogrammet i human nutrition och matbeteende N1 - PP - ER -