TY - T1 - Perunan Y-viruksen testaaminen korkeassa happi-hiilidioksidipitoisuudessa idätetyistä perunoista SN - / UR - URN:NBN:fi:hulib-201507211817; http://hdl.handle.net/10138/27251 T3 - A1 - Solarmo, Elina A2 - PB - Helsingfors universitet Y1 - 2011 LA - fin AB - Perunalla (Solanum tuberosum L.) tällä hetkellä maailmanlaajuisesti eniten sato- ja laatutappioita aiheuttaa perunan Y-virus (PVY). Vaikka pelkän Y-viruksen aiheuttamaa satotappiota on vaikea mitata, on sen arvioitu olevan 20-80 %. Viruksen tärkein leviämistapa on viroottinen siemenperuna. Korkealaatuinen siemenperuna on edellytys ruoka-, ruokateollisuus- ja tärkkelysperunan tuotannolle. Kasvuston silmämääräinen tarkastelu aliarvioi yleensä Y-viruksen esiintyvyyttä. Laboratoriotestauksen avulla ... VO - IS - SP - OP - KW - Solanum tuberosum L.; potato; physiology; potato virus Y; dormancy; sprouting; peruna; fysiologia; perunan Y-virus; PVY; dormanssi; idättäminen; ELISA; Växtproduktions biologi (växtpatologi); Plant Production Biology (Plant pathology); Kasvintuotannon biologia (kasvipatologia) N1 - PP - ER -