TY - T1 - Punaisen lihan osittainen korvaaminen palkokasveilla - vaikutukset miesten B12-vitamiinin ja raudan saantiin sekä niiden biomarkkereihin SN - / UR - URN:NBN:fi:hulib-202206172832; http://hdl.handle.net/10138/345211 T3 - A1 - Anttila, Johannes A2 - PB - Helsingin yliopisto Y1 - 2022 LA - fin AB - Tausta ja tavoitteet: Punaisen lihan kulutus on maailmanlaajuisesti liian runsasta, millä on merkittäviä epäsuotuisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Suomessa erityisesti miehet syövät merkittävästi enemmän punaista lihaa kuin ravitsemussuosituksissa suositellaan. Punainen liha on kuitenkin suomalaisten miesten ruokavalioissa merkittävä B12-vitamiinin ja hyvin imeytyvän raudan lähde. Työn tavoitteena oli tutkia punaisen ja prosessoidun lihan osittaisen korvaamisen palkokasveilla vaikutuksia su... VO - IS - SP - OP - KW - Punainen liha; palkokasvit; B12-vitamiini; rauta; biomarkkeri; holoTC; hemoglobiini; hematokriitti; transferriinireseptori; ferritiini; transferriini; transferriinin rautakyllästeisyys; Ihmisen ravitsemus; Human Nutrition; Human Nutrition; Ihmisen ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelma; Master´s Programme in Human Nutrition and Food-Related Behaviour; Magisterprogrammet i human nutrition och matbeteende N1 - PP - ER -