TY - T1 - Sulfiitin määrittäminen perunatuotteista ja perunalajikkeista käänteisfaasi-ionipari-nestekromatografia-post-column-menetelmällä ja pikamääritysmenetelmillä SN - / UR - URN:NBN:fi:hulib-201704263969; http://hdl.handle.net/10138/181466 T3 - A1 - Vänttinen, Kristofer A2 - PB - Helsingfors universitet Y1 - 2017 LA - fin AB - Peruna (Solanum tuberosum L.) on hyötykasvi, joka kuuluu koisokasveihin (Solanaeceae). Perunan mukulassa esiintyy entsymaattista ruskistumista, kun sitä kuoritaan tai se vaurioituu. Polyfenolioksidaasi katalysoi fenolisten yhdisteiden (esim. klorogeenihappo ja tyrosiini) reaktioita o-kinoneiksi. Kun kinonit polymerisoituvat, syntyy niistä melamiineja, joista ruskea väri johtuu. Sulfiitteja käytetään lisäaineina estämään perunan entsymaattisia ruskistumisreaktioita. Sulfiittien enimmäismäärät Eur... VO - IS - SP - OP - KW - Box-Behnken; RP-IP-HPLC-PC; sulfite; sulphite; potato; potato varieties; potato products; enzymatic browning; sulfiitti; peruna; perunalajikkeet; perunatuotteet; entsymaattinen ruskistuminen; Livsmedelskemi; Food Chemistry; Elintarvikekemia N1 - PP - ER -