Kansalaisten osallistuminen Kiinan ympäristöhallinnossa: ASEM-projekti Public Participation in Environmental Aspects

Show full item recordPermalink

http://hdl.handle.net/10138/11364
Title: Kansalaisten osallistuminen Kiinan ympäristöhallinnossa: ASEM-projekti Public Participation in Environmental Aspects
Author: Mellanen, Inkeri
Other contributor: University of Helsinki, Faculty of Social Sciences, Department of Political Science
Helsingin yliopisto, Valtiotieteellinen tiedekunta, Yleisen valtio-opin laitos
Helsingfors universitet, Statsvetenskapliga fakulteten, Institutionen för allmän statslära
Date: 2003-12-08
Language: fi
URI: http://hdl.handle.net/10138/11364
Thesis level: master's thesis
Abstract: Kansalaisten osallistumisen edistäminen on viime vuosina kasvattanut suosiotaan kansainvälisessä ympäristöpolitiikassa. ASEANin ja EU:n yhteistyössä tämä on näkynyt ASEM-projektina Kansalaisten osallistuminen ympäristöaspekteihin ASEM-maissa. Projekti pyrkii luomaan virallisen ohjeiston kansalaisten osallistumisen edistämiseksi jäsenmaissa. Varsin vähän kuitenkin tiedetään tämän hallinnon välineen toiminnasta tai tehokkuudesta Aasian maiden poliittisissa ja hallintojärjestelmissä. Tämä tutkielma kuvaa ohjeiston määrittelemän kansalaisten osallistumisen osa-alueiden esiintymistä Kiinassa ja roolia Kiinan paikallistason ympäristöhallinnossa. Ympäristöhallinnon toimintaa tarkastellaan klientelistisessä viitekehyksessä. Aineistona on pääasiassa aikaisempi Kiinan ympäristöhallintoa käsittelevä tutkimus. Tämän mukaan ympäristöhallinnon keskeinen ongelma on toimeenpano paikallistasolla ja ympäristövirastojen heikko asema. Kansalaisten osallistumisen on nähty keinona parantaa virastojen asemaa ja tätä kautta tehostaa hallintoa. Aikaisempien tutkimustulosten uudelleenarviointi klientelistisestä näkökulmasta kuitenkin alentaa näitä odotuksia huomattavasti. Kiinassa kansalaisten osallistuminen keskittyy keskushallinnon ympäristöpolitiikan toimeenpanon tukemiseen. Toisin kuin länsimaissa kansalaisyhteiskunta ei muodosta kriittistä vastavoimaa hallinnolle tai ole riippumaton hallinnon ulkopuolinen toimija. Paikallishallintojärjestelmä perustuu hyvien suhteiden ylläpitämiseen, eikä julkinen päätösten tai suunnitelmien kritisointi ole hyväksyttävää tässä järjestelmässä. Osallistumisen muodoista ovatkin yleisempiä sellaiset, jotka tukevat hallinnon toimintaa ja luovat hallinnolle lisäresursseja. Tehokkaat osallistumisen muodot hyödyntävät paikallisia rakenteita ja perinteitä. Riippumaton osallistuminen keskittyy vaikuttamiseen henkilökohtaisten suhteiden välityksellä, joka taas suosii yrittäjiä ja ympäristösäädösten kiertämistä.
Description: Endast sammandrag. Inbundna avhandlingar kan sökas i Helka-databasen (http://www.helsinki.fi/helka). Elektroniska kopior av avhandlingar finns antingen öppet på nätet eller endast tillgängliga i bibliotekets avhandlingsterminaler.Only abstract. Paper copies of master’s theses are listed in the Helka database (http://www.helsinki.fi/helka). Electronic copies of master’s theses are either available as open access or only on thesis terminals in the Helsinki University Library.Vain tiivistelmä. Sidottujen gradujen saatavuuden voit tarkistaa Helka-tietokannasta (http://www.helsinki.fi/helka). Digitaaliset gradut voivat olla luettavissa avoimesti verkossa tai rajoitetusti kirjaston opinnäytekioskeilla.
Subject: ASEM
kansalaiset - osallistuminen
ympäristö - ympäristöhallinto
ympäristöpolitiikka - keskushallinto
kansalaisyhteiskunta - paikallishallinto
Kiina


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
abstract.pdf 48.67Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record