En granskning av socialvårdens kontakter till icke-offentliga aktörer: Fallstudie Ekenäs, förutsättningar för en blandad ekonomi av välfärd?

Show full item recordPermalink

http://hdl.handle.net/10138/13301
Title: En granskning av socialvårdens kontakter till icke-offentliga aktörer: Fallstudie Ekenäs, förutsättningar för en blandad ekonomi av välfärd?
Author: Ryytty, Jussi-Pekka
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Social Sciences, Department of Social Policy
Date: 2003-08-11
URI: http://hdl.handle.net/10138/13301
Thesis level: master's thesis
Abstract: Syftet med avhandlingen var att i form av en fallstudie studera de service inom socialvården, som produceras av icke-offentliga aktörer och som stiger direkt på den offentliga serviceproduktionens ansvarsområde, utgående ur debatter kring den tredje sektorn och välfärdspluralism anknutet till samhällets strukturella förändringar. Jag ville granska vilken roll den tredje sektorn har i den kommunala serviceproduktionen och som mitt fönster till samhället valde jag de privata aktörerna inom socialvården i Ekenäs, till vilken den empiriska undersökningen var koncentrerad. Jag utgick ur en diskursiv insikt på orsaker och bakgrund via utländska debatter för att sedan vinkla in mig till Finland på 90-talet med de utländska rötterna som grund för debatt från 70-talet, med en inblick på det nya årtusendet. Den huvudsakliga datainsamlingsmetoden var fem temaintervjuer, med tre representanter för den offentliga sektorn och två för den privata. Analysen framskred i flere gallringar, kategorier bildades, vilket resulterade i rubriker med en offentlig- och privat synvinkel. Varje kapitel består av dessa bägge synvinklar och slutar med en kort sammanfattning. Implikationer som kunde dras var att de privata enheternas roll i Ekenäs inom socialvården var marginella och kompletterande, samt som en lokal företeelse steg åldringsvården starkt fram. Av arbetet framgick att en blandad ekonomi av välfärd är inte i en vidare utsträckning ett trovärdigt alternativ.
Description: Endast sammandrag. Inbundna avhandlingar kan sökas i Helka-databasen (http://www.helsinki.fi/helka). Elektroniska kopior av avhandlingar finns antingen öppet på nätet eller endast tillgängliga i bibliotekets avhandlingsterminaler.Only abstract. Paper copies of master’s theses are listed in the Helka database (http://www.helsinki.fi/helka). Electronic copies of master’s theses are either available as open access or only on thesis terminals in the Helsinki University Library.Vain tiivistelmä. Sidottujen gradujen saatavuuden voit tarkistaa Helka-tietokannasta (http://www.helsinki.fi/helka). Digitaaliset gradut voivat olla luettavissa avoimesti verkossa tai rajoitetusti kirjaston opinnäytekioskeilla.
Subject: post-fordisen
den tredje sektorn
välfärdspluralism
Discipline: Social Work
Sosiaalityö
Socialt arbete


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
abstract.pdf 48.51Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record