Lihasektorin hintarakenteet

Show full item record



Permalink

http://hdl.handle.net/10138/152363
Title: Lihasektorin hintarakenteet
Author: Peltoniemi, Ari; Arovuori, Kyösti; Niemi, Jyrki; Pyykkönen, Perttu
Publisher: Kuluttajatutkimuskeskus
Date: 2014
Language: fi
Number of pages: 59 s.
Belongs to series: Kuluttajatutkimuskeskus. Tutkimuksia ja selvityksiä 8/2014
ISBN: 978-951-698-280-2 (PDF)
ISSN: 2342-0928
URI: http://hdl.handle.net/10138/152363
Abstract: Tutkimuksessa tarkastellaan kotimaisen lihasektorin hintarakenteita ja rahavirtojen jakautumisessa tapahtuneita muutoksia vuosien 2008 ja 2012 välisenä aikana. Tutkimuksessa kuluttajan tuotteesta maksama hinta jaetaan raaka-aineen hintaan sekä jalostuksen, kaupan ja valtion osuuteen. Lisäksi tutkimuksessa analysoidaan kotimaisen lihaketjun rahavirtoja hyödyntämällä elintarvikkeiden kulutuksen, tuotannon ja ulkomaankaupan bruttomääräisiä tilastoarvoja. Tulokset osoittavat, että kaupan osuus lihatuotteiden kuluttajahinnoissa on kasvanut. Myös teollisuuden osuus on hieman kasvanut, mutta tuottajan ja verottajan osuus on sitä vastoin hieman pienentynyt. Kauppa on pystynyt hyödyntämään teollisuuden kohtaamaa kilpailua hyvin. Samalla kaupalta on löytynyt muita elintarvikeketjun osapuolia enemmän sopeutumiskykyä markkinatilanteen muutoksiin ja sen asema kaupan ja teollisuuden välisissä sopimusneuvotteluissa on entisestään vahvistunut. Vahva neuvottelu- ja ostovoima ovat puolestaan mahdollistaneet kustannusnousujen siirtymisen kuluttajahintoihin ja kaupan marginaalin kasvun.
Subject: lihavalmisteet
hintakehitys
lihateollisuus
elintarviketeollisuus


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Lihasektorin_hintarakenteet.pdf 506.6Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record