Tunnelikasvatuksen vaikutus kesävadelman satoon ja marjan laatuun

Show full item record



Permalink

http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201606092262
Title: Tunnelikasvatuksen vaikutus kesävadelman satoon ja marjan laatuun
Author: Pinomaa, Anni
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Agriculture and Forestry, Department of Agricultural Sciences
Publisher: Helsingfors universitet
Date: 2016
Language: fin
URI: http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201606092262
http://hdl.handle.net/10138/163665
Thesis level: master's thesis
Discipline: Växtproduktionsvetenskap
Plant Production Science
Kasvintuotantotieteet
Abstract: Vadelman (Rubus idaeus L.) saatavuus tuoremarjana on ollut Suomessa epävarmaa ja rajoittunut muutamaan heinä-elokuun viikkoon. Viileä sää ja tuuli heikentävät vadelman kasvua, ja rankkasateet lisäävät harmaahomeen esiintymistä marjoissa. Marja kestää säilytystä ja kuljetusta erittäin huonosti hauraan rakenteensa vuoksi. Satotaimia käyttämällä tuoreen vadelman tarjontaa voidaan laajentaa sesongin ulkopuolelle. Siksi Suomessakin on otettu käyttöön muualla Euroopassa suosittu käytäntö viljellä vadelmaa säältä suojaavan katteen alla, eli kausihuoneessa tai tunnelissa. Tunneliviljelyn onkin jo todettu lisäävän vadelman satoa, vähentävän harmaahomeesta aiheutuvia satotappioita ja mahdollistavan satokauden ajoittamisen viljelijälle edulliseen ajankohtaan. Tässä tutkimuksessa verrattiin kolmen tunnelissa ja avomaalla viljellyn kesävadelmalajikkeen satoa, marjan aistittavaan ja ravitsemukselliseen laatuun vaikuttavia tekijöitä sekä marjan varastointikestävyyttä. Kokeessa käytettiin kesävadelmalajikkeita ’Glen Ample’, ’Glen Dee’ ja ’Maurin Makea’. Marjan aistittavaa laatua arvioitiin marjan sokeri- ja happopitoisuuden kautta. Marjan bioaktiivisten yhdisteiden määrää tutkittiin mittaamalla marjan sisältämien fenoliyhdisteiden kokonaispitoisuus Fast Blue BB -menetelmällä ja marjan antioksidanttiaktiivisuus FRAP-menetelmällä. Varastointikestävyys mitattiin +5 °C:ssa ja huoneenlämmössä suoritetulla varastointikokeella. Tunnelissa vadelman kokonaissato versoa kohti oli 99 % suurempi kuin avomaalla. Marjapaino ei riippunut kasvatusolosuhteista vaan oli lajikekohtainen ominaisuus. Avomaalla kasvaneiden marjojen sokeri- ja happopitoisuudet olivat suuremmat kuin tunnelissa. Marjojen kokonaisfenolipitoisuudessa oli suuria lajikekohtaisia eroja, mutta antioksidanttiaktiivisuudessa ei ollut eroja lajikkeiden eikä kasvatusolosuhteiden välillä. Varastointikokeessa +5 °C:ssa havaittiin, että avomaalta poimitut marjat säilyivät kiinteinä pitempään, mutta niihin ilmaantui harmaahometta jo ensimmäisen viikon aikana. Paras varastointikestävyys oli ’Glen Ample’ -lajikkeen marjoilla. Tulosten perusteella tunnelikasvatus suurentaa vadelman satoa heikentämättä marjan ravitsemuksellista laatua. Tunnelissa kasvaneiden vadelman marjojen pienemmät sokeri- ja happopitoisuudet voivat vaikuttaa marjojen makuun.Protected cultivation of raspberries (Rubus idaeus L.) has increased its popularity in Finland. One reason is that the fruit is extremely sensitive to rainy weather during its development. The raspberry plant itself is sensitive to wind and low temperatures, which can reduce growth. In Europe most of the raspberry is grown in protected cultivation, and this technology is now becoming popular in Finland. A high tunnel is a cost-efficient way to protect the plants against rainy weather and extend the harvest season. The protected cultivation has been shown to increase the yield and cropping potential of raspberry and reduce the gray mold in the berries. In human diet, berries are among the richest sources of antioxidants. In raspberry, the most important antioxidants are vitamin C (20 %) and phenolic compounds (80 %). Among phenolic compounds, ellagitannins and anthocyanins give the greatest contribution to antioxidant activity. The aim of this thesis was to study the yield, sensory quality, nutritional quality and shelf life of three floricane fruiting raspberry cultivars grown in high tunnel and open field. Cultivars ’Glen Ample, ’Glen Dee’ and ’Maurin Makea’ were used in the study. Sugar and acid content of raspberry were examined to get an overview of sensory quality. The nutritional quality was studied with an antioxidant activity assay (using FRAP method) and total phenolics assay (using Fast Blue BB method). The shelf life was tested both in +5 °C and in room temperature. The average total yield per cane was 99 % greater in tunnel than in the open field, whereas both sugar and acid content of the berry were greater in open field. Berry weight and total phenolics content were strongly cultivar dependent characteristics. The results of the antioxidant activity assay did not show significant differences between either growing conditions or the cultivars. The shelf life in room temperature was equally weak for all samples, but in +5 °C storage the open field raspberries developed symptoms of gray mold earlier than those picked from the tunnel. The conclusion is that contents of health beneficial compounds in berries were not affected in tunnel cultivation, but berry taste may be affected, as differences in sugar and acid contents were observed.
Subject: Brix
raspberry
high tunnel
polytunnel
phenolics
antioxidant
acidity
sugar
yield
quality
vadelma
tunneli
kasvutunneli
fenoli
antioksidantti
happopitoisuus
laatu


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
anni_pinomaa_progradu_2016.pdf 426.2Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record