Valkuaislisän vaikutus lypsylehmien ravintoaineiden saantiin ja metaboliaan maitorauhasessa

Show full item record



Permalink

http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201606092352
Title: Valkuaislisän vaikutus lypsylehmien ravintoaineiden saantiin ja metaboliaan maitorauhasessa
Author: Päkkilä, Liisa-Maria
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Agriculture and Forestry, Department of Agricultural Sciences
Publisher: Helsingfors universitet
Date: 2016
Language: fin
URI: http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201606092352
http://hdl.handle.net/10138/163731
Thesis level: master's thesis
Discipline: Husdjursvetenskap
Animal Science
Kotieläintiede
Abstract: Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää härkäpapuvalkuaisen vaikutusta aminohappojen, glukoosin, NEFA:n, BHBA:n, asetaatin ja insuliinin valtimoplasmapitoisuuksiin, sekä valtimosta ja laskimosta mitattujen pitoisuuksien erotukseen, ekstraktioon sekä tuotostasoon suhteutettuun ottotasoon maitorauhasessa. Päämääränä oli selvittää härkäpavun soveltuvuutta lypsylehmien valkuaisrehuksi. Rajoitetusti käyneeseen nurmisäilörehuun pohjautuvassa ruokintakokeessa härkäpapua verrattiin ilman valkuaislisää valmistettuun viljapohjaiseen kontrollirehuun. Lisäksi sitä verrattiin isonitrogeenisesti ja isoenergisesti koostettuun rypsirehuun sekä rypsin ja härkäpavun seokseen. Koemallina käytettiin toistettua 4 × 4 latinalaista neliötä. Väkirehun kokonaismäärä oli 14 kg ja säilörehua oli tarjolla vapaasti. Ruokintakoe toteutettiin kahdeksalla useasti poikineella lehmällä, jotka oli jaettu neljä lehmän blokkeihin. Poikimisesta kulunut aika oli kokeen alkaessa keskimäärin 100 päivää. Rypsi ei lisännyt syöntiä ja tuotosta yhtä paljon, kuin aikaisempien kokeiden perusteella oli odotettavissa. Korvattaessa rypsiä härkäpavulla maitotuotos, energiakorjattu maitotuotos, valkuaistuotos ja rasvatuotos lisääntyivät toisen asteen yhtälön mukaisesti. Väkirehun valkuaispitoisuuden lisääntyessä välttämättömien aminohappojen plasmapitoisuus lisääntyi ja korvattaessa rypsiä härkäpavulla ei-välttämättömien aminohappojen plasmapitoisuus lisääntyi lineaarisesti. Plasman histidiinipitoisuudet olivat suuria kaikilla ruokintakäsittelyillä. Metioniinin plasmapitoisuudet olivat samalla tasolla aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna. Rypsiruokinnalla metioniinin ekstraktio oli poikkeuksellisen suurta, mutta sitä otettiin maitorauhaseen enemmän kuin sieltä maidossa eritettiin. Glukoosin plasmapitoisuudet olivat suuria kaikilla ruokinnoilla. Sen suhteellinen ja absoluuttinen otto maitorauhaseen oli erityisen suurta valkuaisrehujen seosruokinnalla. Valkuaisrehujen seosruokinnalla myös energian saanti ja plasman aminohappoprofiili vastasivat lehmän tarpeita hyvin.The aim of this study was to investigate effect of faba bean on amino acid, glucose, NEFA, BHBA, acetate and insulin concentration in plasma. In addition, AV-difference, extraction, and uptake of nutrients by mammary gland was investigated. The primary purpose of this study was to examine suitability of faba bean as protein feed for dairy cows. Firstly, faba bean was compared to grain based control feed, which did not contain any protein supplement, and it was fed with restrictively fermented silage. Secondly, faba bean was compared to rapeseed meal and mixture of rapeseed meal and faba bean as isonitrogenous and isoenergetic diets. Eight multiparous cows in the experiment were divided into two blocks and replicated 4 × 4 latin square design was used. Concentrates were fed at a rate of 14 kg/d and silage was fed ad libitum. Cows were approximately 100 days in milk in the beginning of the experiment. Rapeseed meal did not increase silage intake as much as expected according to results of earlier experiments. When rapeseed meal was replaced with faba bean, milk production, energy corrected milk production, protein production and fat production increased quadratically. When protein content of the concentrate increased, concentration of essential amino acids increased in plasma. When rapeseed meal was replaced with faba bean, concentration of non-essential amino acids increased linearly. Concentration of histidine in plasma was high on all treatments compared to results of earlier experiments. Concentration of methionine in plasma was at the same level as results of earlier experiments. Extraction of methionine was exceptionally high when rapeseed meal was fed, but uptake rate of methionine by mammary gland was bigger than output rate. Concentration of glucose in plasma was high compared to results of earlier experiments on every treatment. Relative and absolute uptake of glucose by mammary gland was especially high when mixed protein feed was fed. Supply of energy and amino acid profile corresponded well to cows needs with mixed protein feed.
Subject: lypsylehmä
härkäpapu
rypsirouhe
valkuaisrehu
aminohappo
maitorauhanen


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
Maisterintutkielma_Päkkilä.pdf 1.051Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record