Hur skiljer sig kvinnor med hög risk för GDM som insjuknar under första trimetern från högrisk kvinnor som inte insjuknar under första trimestern?

Show full item recordPermalink

http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201701251161
Title: Hur skiljer sig kvinnor med hög risk för GDM som insjuknar under första trimetern från högrisk kvinnor som inte insjuknar under första trimestern?
Author: Somersalo, Erik Sakari Johannes
Other contributor: Helsingin yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta
University of Helsinki, Faculty of Medicine
Helsingfors universitet, Medicinska fakulteten
Publisher: Helsingfors universitet
Date: 2016
Language: swe
URI: http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201701251161
http://hdl.handle.net/10138/174417
Thesis level: master's thesis
Discipline: Public health, general practice
Kansanterveystiede
Folkhälsovetenskap
Abstract: Målet med avhandlingen är att undersöka hur kvinnor som insjuknade i graviditetsdiabetes (GDM) under den första trimestern skiljer sig från andra överviktiga kvinnor med hög risk för GDM. Undersökningen gjordes på ett material som insamlats för The Finnish Gestational Diabetes Study (RADIEL), som är ett randomiserat livsstilsinterventionsprojekt som riktar in sig på kvinnor som befinner sig i riskgruppen för GDM. Informationen insamlades i huvudsak via frågeformulär, blodprov och kostdagböcker. Studien påvisade att tidigare graviditeter och övervikt ökar risken för graviditetsdiabetes i ett tidigt skede. l laboratorieundersökningarna sågs att HDL-kolesterol var lägre, hs-CRP högre och adiponektin lägre i gruppen med GDM under den första trimestern. Förutom två timmars glukosbelastningsprovet (OGTT) kunde dessa laboratorieundersökningar användas vid sållandet av GDM. Förhoppningsvis skulle då flera högriskindividers GDM upptäckas i ett tidigt skede vilket skulle minska komplikationerna hos både mamman och barnet.
Subject: gestational diabetes
prevention
lifestyle


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record