Risk assessment and cost–benefit analysis of Salmonella in feed and animal production

Näytä kaikki kuvailutiedot

Permalink

http://hdl.handle.net/10138/236963
Julkaisun nimi: Risk assessment and cost–benefit analysis of Salmonella in feed and animal production
Tekijä: Rönnqvist, Maria; Välttilä, Ville; Heinola, Katriina; Ranta, Jukka; Niemi, Jarkko; Tuominen, Pirkko
Kuuluu julkaisusarjaan: Evira Research Reports 3/2018
ISSN: 1797-2981
ISBN: 978-952-225-168-8 (pdf)
Tiivistelmä: Food items of animal origin, such as pork products, have been suggested as the main source of zoonotic salmonella infections in Europe. Contaminated feed can potentially introduce the pathogen into the animal-derived food chains. The prevalence of salmonella in different feeds for Finnish pigs was estimated as below 2% (medians) and on average in pigs 0.25% (mean). Feed was estimated on average as the cause of 35% of salmonella infections in fattening pigs and 55% in sows. Around 5% of the 300–400 domestic human salmonella infections reported per year were estimated as attributable to pig feeds. Year 2013 was employed as a reference. The present costs for the prevention of salmonella contamination in pig feeds were estimated at 1.8–3.0 million euros per year for the year 2013. The costs due to feed contamination, measures due to detected contamination and the resulting salmonella infections in pigs and humans were estimated at €2.4 (0.3–6.1) million annually. According to a scenario, if salmonella prevalence in Finnish pig feed would be similar to that acquired using data from other EU counties, the prevalence in fattening pigs and people could increase by 55-fold on average. If specific measures to eliminate salmonella from feed were not carried out, the costs due to preventive actions against salmonella were at least €1.1–1.8 million per year. Additionally, the costs due to the eradication of feedborne salmonella on pig farms, consequential measures at slaughterhouses, and the health costs to humans could rise to approximately €33 million per year. According to the results, the present feed salmonella control, including the preventiveEläinperäisiä elintarvikkeita, kuten sianlihaa, pidetään ihmisten salmonellatartuntojen pääasiallisena lähteenä Euroopassa. Salmonella voi levitä eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoketjuun eläinten rehusta. Saastunut rehu voi olla merkittävä salmonellan lähde etenkin maissa joissa salmonellatartunnat ovat harvinaisia tuotantoeläimissä. Salmonellan esiintyvyydeksi erilaisissa rehuaineissa ja sianrehuissa arvioitiin alle 2 % (mediaanit) ja sioissa keskimäärin 0.25 % (keskiarvo). Rehun arvioitiin selittävän lihasikojen salmonellatartunnoista keskimäärin 35 % ja emakoiden tartunnoista 55 %. Noin 5 % suomalaisten kotimaassa saamista salmonellooseista, joita raportoidaan vuodessa 300–400, arvioitiin olevan selitettävissä sikojen rehuilla. Vuotta 2013 käytettiin viitteenä. Sianrehujen salmonellakontaminaatioiden ehkäisyn kustannuksiksi arvioitiin nykytilanteessa 1,8–3,0 miljoonaa euroa vuodessa (vuoden 2013 tietojen perusteella). Sianrehun saastumisen, havaituista saastuntojen vuoksi tehtyjen toimenpiteiden ja siitä aiheutuneiden sikojen ja ihmisten salmonellatartuntojen arvioitiin aiheuttavan nykytilanteessa yhteensä noin 2,4 (0,3–6,1) miljoonan euron vuotuiset taloudelliset kustannukset. Jos suomalaisten sianrehujen salmonellaesiintyvyys olisi samaa luokkaa kuin EU-maista kerätyssä aineistossa, esiintyvyys sioissa ja ihmisissä voisi ennustetussa tilanteessa nousta keskimäärin 55-kertaiseksi. Jos salmonellan hävittämiseksi rehusta ei ryhdyttäisi toimenpiteisiin, ennaltaehkäisyn kustannukset olisivat edelleen vähintään 1,1–1,8 miljoonaa euroa, jonka lisäksi rehun saastumisesta johtuvien sikatilojen saneerausten ja ihmisten sairastumisten aiheuttamat kustannukset nousisivat noin 33 miljoonaan euroon vuosittain. Tutkimuksen perusteella sianrehujen salmonellavalvonta ja siihen liittyvät kontaminaatioita ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat kustannustehokkaita ja tuottavat yhteiskunnalle hyötyä.Animaliska livsmedel, till exempel svinkött, har bedömts vara den huvudsakliga rutten för spridning av salmonellasmittor mellan djur och människor i Europa. Foder kan vara en viktig faktor för spridningen av salmonella till produktionskedjan av animaliska livsmedel. Förekomsten av salmonella uppskattades i genomsnitt i olika fodevaror för svinfoder och foder vara mindre än 2 % (medianer), och i finländska svin 0.25 % (medelvärde). Fodret uppskattades förklara 35 % av salmonellasmittorna hos köttsvin och 55 % av smittorna hos suggor. Cirka 5 % av de salmonelloser som finländarna drabbas av i Finland, av vilka årligen rapporteras 300–400 fall, bedömdes ha sin förklaring i svinfoder. År 2013 användes som referens (år). Kostnaderna för förebyggande av salmonellakontamination i svinfoder uppskattades i nuläget ligga på 1.8–3.0 miljoner euro per år (enlight år 2013 data). Kontamineringen av svinfoder och salmonellasmittorna mellan svin och människor som orsakas av detta uppskattades i nuläget medföra kostnader på sammanlagt cirka 2,4 (0,3–6,1) miljoner euro årligen. Om det i de finländska svinens foder skulle finnas klart mera salmonella än nu, skulle förekomsten hos svin och människor i genomsnitt kunna öka 55-faldigt. Om inga åtgärder skulle vidtas för att utrota salmonella, skulle kostnaderna för förebyggande fortfarande vara minst 1.1–1.8 miljoner euro. Dessutom skulle kostnaderna för saneringar av svingårdar och människornas sjukdomsfall uppgå till i genomsnitt cirka 33 miljoner euro per år. Forskningen visar att salmonellatillsyn av svinfoder och relaterade kontaminationsförebyggande åtgärder är kostnadseffektiva och till nytta för samhället.
URI: http://hdl.handle.net/10138/236963
Päiväys: 2018
Avainsanat: Salmonella
feed
pig
risk
cost–benefit
farm
Salmonella
rehu
sika
riski
kustannus-hyöty
maatila


Tiedostot

Latausmäärä yhteensä: Ladataan...

Tiedosto(t) Koko Formaatti Näytä
evira_research_reports_3_2018.pdf 4.313MB PDF Avaa tiedosto

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä kaikki kuvailutiedot