DIETARY CHANGE, OBESITY, AND METABOLIC MARKERS IN PREGNANCY : STUDIES IN WOMEN AT RISK FOR GESTATIONAL DIABETES MELLITUS

Show full item record

Permalink

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4776-9
Title: DIETARY CHANGE, OBESITY, AND METABOLIC MARKERS IN PREGNANCY : STUDIES IN WOMEN AT RISK FOR GESTATIONAL DIABETES MELLITUS
Author: Valkama, Anita
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Medicine, Department of General Practice and Primary Health Care
Doctoral Program in Population Health
Thesis level: Doctoral dissertation (article-based)
Belongs to series: URN:ISSN:2342-317X
Abstract: Gestational diabetes mellitus (GDM) is defined as impaired glucose tolerance first recognized during pregnancy. GDM increases the risk of future type 2 diabetes, cardiovascular disease, and offspring obesity. Obese women and women with GDM in previous pregnancies are at increased risk of future GDM. In addition, diet quality and circulating vitamin D concentrations may be associated with the development of GDM. Several studies have aimed to prevent GDM by lifestyle counselling. However, only a few studies have managed to lower the GDM risk. In the Finnish Gestational Diabetes Prevention Study (RADIEL), GDM risk was reduced by dietary and lifestyle counselling initiated during pregnancy. The participants entered the RADIEL trial either before or during pregnancy and were at increased risk for GDM due to obesity, a history of GDM, or both. The objectives in the present study were to evaluate the dietary change as well as the relationship of diet and obesity with maternal glucose, lipid, and vitamin D metabolism among women in the RADIEL trial. The findings were that additional lifestyle counselling in early pregnancy resulted in increased consumption of fish and low-fat cheese when compared with standard antenatal counselling. Though the observed differences in dietary change were modest, the increased fish and low-fat cheese intake may indicate other changes in diet as well, such as changes in dietary fat quality. On the contrary, no difference in dietary change was observed between the lifestyle-intervention group and the standard-counselling group when the counselling was provided before pregnancy. The findings between dietary changes and metabolic markers were limited, yet these findings give reason for further investigation. Consumption of low-fat cheese instead of regular-fat cheese may be associated with lower GDM risk. Further, improved overall diet quality may be related to a less atherogenic form of circulating lipoproteins high in cholesterol and triglycerides during pregnancy. Finally, higher increase in circulating vitamin D concentrations may be related to lower risk of GDM when compared with lower increase in vitamin D concentrations among severely and morbidly obese pregnant women.Raskausdiabetes on sokerinaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee ensimmäisen kerran raskauden aikana. Raskausdiabetes altistaa myöhemmälle tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä syntyvän lapsen myöhemmälle lihavuudelle. Lihavuus ja aiempi raskausdiabetes ovat merkittäviä raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä. Myös ruokavalion laatu sekä veren D-vitamiinipitoisuus saattavat olla yhteydessä raskausdiabeteksen kehittymiseen. Lukuisissa tutkimuksissa on pyritty ehkäisemään raskausdiabetesta elämäntapaohjauksen avulla. Vain muutama tutkimus on onnistunut tässä. Suomessa toteutetussa Raskausdiabeteksen ehkäisy elämäntapamuutoksin (RADIEL)-tutkimuksessa onnistuttiin ehkäisemään raskausdiabetesta raskaudenaikaisen ruokavalio- ja liikuntaneuvonnan avulla. Tutkimusaineisto koostui naisista, jotka tulivat mukaan RADIEL-tutkimukseen joko ennen raskautta tai varhaisraskauden aikana. Kaikilla tutkittavilla oli suurentunut raskausdiabeteksen riski johtuen lihavuudesta, aiemmasta raskausdiabeteksesta tai molemmista. Tässä väitöskirjassa tarkasteltiin ruokavaliomuutoksia sekä lihavuuden ja ruokavalion yhteyttä raskaudenaikaiseen sokeri-, rasva- ja D-vitamiiniaineenvaihduntaan RADIEL-tutkimukseen osallistuneilla naisilla. Tutkimuksessa havaittiin, että varhaisraskaudessa saatu täydentävä elämäntapaneuvonta lisäsi raskaudenaikaista kalan ja vähärasvaisen juuston käyttöä verrattuna tavanomaiseen äitiysneuvoloiden elämäntapaneuvontaan. Vaikka havaitut ruoankäytön muutokset olivat kohtuullisia, kyseiset muutokset voivat olla merkki myös muista ruokavalion muutoksista, esimerkiksi ruokavalion rasvan laadun paranemisesta. Sen sijaan ruoankäytössä ei havaittu eroja täydentävän elämäntapaneuvonnan ja tavanomaisen neuvonnan välillä, kun neuvonta oli saatu raskauden suunnitteluvaiheessa. Havaitut yhteydet ruokavaliomuutosten ja raskaudenaikaisen aineenvaihdunnan välillä olivat vähäisiä, mutta antavat aihetta lisätutkimuksille. Vähärasvaisten juustojen käyttö rasvaisten juustojen sijaan saattaa olla yhteydessä pienempään raskausdiabetesriskiin riskiryhmään kuuluvilla naisilla. Lisäksi, ruokavalion laadun paraneminen saattaa olla yhteydessä ateroskleroosia aiheuttavien kuljetusproteiinien terveydelle edullisempaan muotoon raskauden aikana. Tutkimuksessa havaittiin myös, että korkeampi veren D-vitamiinipitoisuuden nousu raskauden aikana oli yhteydessä pienempään raskausdiabeteksen riskiin vaikeasti ja sairaalloisesti lihavilla naisilla.
URI: URN:ISBN:978-951-51-4776-9
http://hdl.handle.net/10138/282223
Date: 2019-01-11
Subject: Lääketieteellinen
Rights: This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
DIETARYC.pdf 947.1Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record