Human listeriosis : Grouping of human Listeria monocytogenes isolates with PFGE and AscI restriction enzyme

Show full item record

Permalink

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5091-2
Title: Human listeriosis : Grouping of human Listeria monocytogenes isolates with PFGE and AscI restriction enzyme
Author: Lopez Valladares, Gloria
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Veterinary Sciences
Doctoral Programme in Food Chain and Health
Thesis level: Doctoral dissertation (article-based)
Abstract: Isolates of Listeria monocytogenes (N=932) collected from human cases of invasive listeriosis in Sweden between 1958 and 2010 were serotyped and characterised with pulsed-field gelelectrophoresis (PFGE) and AscI restriction enzyme. The genotype diversity of L. monocytogenes isolates was investigated and related to genotypic results from epidemiological information on human infection, in order to detect possible clustering of L. monocytogenes genotypes over time, season, location, age, or gender (Paper I). From 1972 to 1995, serovar 4b was the predominant serovar; however, in 1996, serovar 1/2a became the major serovar among human listeriosis cases in Sweden. Based on the number and distribution of all bands in the profile, 63 PFGE types belonging to serovars 1/2b, 3b and 4b and 119 PFGE types belonging to serovars 1/2a and 1/2c were identified (Paper I). The PFGE types were further assembled into PFGE groups, based on the number and distribution of small bands below 145.5 kb (Papers II and III). As the genomic region of small bands is genetically more conservative than in large bands, the distribution of small bands establishes relatedness of strains and defines genetic markers for both lineages. Cold-smoked salmon (Salmo salar) and gravad salmon packed under modified atmosphere or vacuum from three manufacturers were purchased in Sweden and Germany in 2005 and the occurrence and levels of L. monocytogenes were analysed (Paper IV): 56 products were analysed and eleven harboured L. monocytogenes. From the positive samples, 56 isolates were analysed with AscI, and 11 isolates were further analysed with ApaI: five AscI PFGE types were identified, four belonging to serovar 1/2a and one to 4b. Forty-three (n=43: 76.8%) isolates shared serovar 1/2a and 13 (23.2%) shared serovar 4b and all AscI types were identified among human clinical strains in Sweden. Moreover, three gravad salmon samples harboured two PFGE types each from different lineages, serovar 1/2a and serovar 4b. Although, in most of the products, the level of L. monocytogenes was less than 100 cfu/g, the highest level was 1500 cfu/g. The occurrence of L. monocytogenes was 12.9% in gravad salmon, encountered in three manufacturers (A, B, C) and 28% in cold-smoked salmon only from manufacturer A. Although the level of L. monocytogenes in RTE fish products is generally low, these products, should be considered possible sources of listeriosis in Sweden. A patient may harbour more than one L. monocytogenes PFGE type that can be determined through PFGE and AscI restriction enzyme. However, to avoid misleading conclusions, several L. monocytogenes colonies should be isolated and characterised from different sites from the same patient or mother-baby pairs (Paper V).Karakterisering av Listeria monocytogenes-isolat från människa Listerios är en allvarlig men ovanlig sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes (L. m.). Det är framför allt personer med nedsatt immunförsvar som drabbas. Dit hör till exempel organtransplanterade, diabetiker, cancerpatienter, äldre människor, gravida kvinnor och nyfödda barn. De vanligaste symptomen är hjärnhinne-/hjärninflammation och blodförgiftning. Gravida kvinnor kan abortera. Dödligheten ligger på 20–30 % trots behandling. Man har på senare år sett en ökning av antalet listeriosfall i Sverige. Listerios är livsmedelsburen och riskprodukter är ätfärdiga livsmedel som är kylförvarade och förpackade i livsmedelsgas eller vakuum och äts kalla. Sådana är till exempel gravad/rökt fisk, dessertostar, smörgåsmat och färdiglagad mat som inte upphettas före förtäring. L. m. växer bra i kylskåp och hämmas inte av hållbarhetsbefrämjande förpackningsmetoder. För att få vetskap om hur vanligt förekommande L. m. är i kallrökt lax eller gravad lax (Salmo salar) förpackad i vakuum eller livsmedelsgas undersöktes 56 produkter inköpta i butiker i Sverige. I elva av dem påvisades L. m. av samma PFGE-typer som man tidigare sett hos sjuka människor. För att hitta lämpliga karakteriseringsmetoder som kan användas vid smittspårning har 932 L. m.-isolat härrörande från människor som insjuknat i invasiv listerios i Sverige under åren 1958–2010 undersökts närmare. Isolaten har serotypats samt också karakteriserats med den molekylärbiologiska metoden PFGE, där man studerar bakteriernas arvsmassa (DNA). Från 1972–1995 dominerade serotyp 4b, men från 1996 dominerade serotyp 1/2a. Avhandlingen visar att de ’’små banden’’ i varje isolats PFGE-profil kan användas för att dela in Listeria-bakterierna i olika huvudgrupper. I avhandlingen visas också att en listerios-patient kan vara infekterad med mer än en PFGE-typ. Vid smittspårning är det därför viktigt att karakterisera flera isolat från patienten och jämföra dessa med isolat från misstänkta livsmedel. .
URI: URN:ISBN:978-951-51-5091-2
http://hdl.handle.net/10138/301659
Date: 2019-05-24
Subject: Faculty of Veterinary Medicine
Rights: This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.


Files in this item

Total number of downloads: Loading...

Files Size Format View
HUMANLIS.pdf 957.9Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record