Title: | Metsästetyn sinisorsanlihan elintarvikehygieeninen laatu |
Author: | Woivalin, Emma |
Other contributor: |
Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta
University of Helsinki, Faculty of Veterinary Medicine Helsingfors universitet, Veterinärmedicinska fakulteten |
Publisher: | Helsingin yliopisto |
Date: | 2020 |
Language: | fin |
URI: |
http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202103191694
http://hdl.handle.net/10138/328215 |
Thesis level: | master's thesis |
Degree program: |
Eläinlääketieteen lisensiaatin koulutusohjelma
Degree programme in veterinary medicine Utbildningsprogrammet i veterinärmedicin |
Abstract: | Työn tavoitteena oli selvittää metsästetyn sorsanlihan elintarvikehygieenistä laatua mikrobien kokonaispesäkeluvun ja Escherichia coli -bakteerimäärän avulla, sekä kartoittaa sorsissa esiintyvien elintarvikevälitteisten patogeenien esiintyvyyttä. Kirjallisuuskatsaus tutustuu sinisorsaan lintulajina sekä sorsan metsästykseen yleisellä tasolla. Kokeellisessa osassa tutkittiin metsästettyjen sorsien pintasivelynäytteitä. Ruhonäytteistä todettiin aerobisten bakteerien kokonaismäärän keskiarvo 3,5 log10 pmy/cm2 ja E. colin 1,2 log10 pmy/cm2. Tutkimuksessa eristettiin Listeria monocytogenes bakteeria 13 %:ssa näytteistä ja Yersinia enterocoliticabakteeria 3 %:ssa näytteistä. Näytteistä 9 % oli PCR:llä Campylobakteeri-positiivisia ja kaikki olivat Salmonella negatiivisia. Sorsanlihan hygieeninen laatu osoittautui hyväksi tai kohtalaiseksi. Näytteiden välillä esiintyi vaihtelua. Tutkimus osoittaa, että sorsanliha voi sisältää myös ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja, mistä syystä ruhon käsittelyn ja lihan valmistuksen hyvät hygieniakäytännöt tulisi muistaa sekä ammatti- että kotikeittiöissä. |
Subject: |
sinisorsa
liha elintarvikehygienia metsästys Escherichia coli Salmonella Yersinia Listeria Campylobacter sorsa metsästyshygienia pintapuhtaus |
Total number of downloads: Loading...
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
ELL_Lisensiaatintutkielma2020_EmmaWoivalin (1).pdf | 8.276Kb |
View/ |