Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English Helsingin yliopisto

Luonnollista kosketusta ja käsien liikettä sisältävien videoärsykkeiden vaikutus kosketusvasteisiin tuntoaivokuorella

Show full item record

Files in this item

Files Description Size Format View/Open
Luonnollista_ko ... siin_tuntoaivokuorella.pdf 432.4Kb PDF View/Open
Use this URL to link or cite this item: http://hdl.handle.net/10138/33451
Vie RefWorksiin
Title: Luonnollista kosketusta ja käsien liikettä sisältävien videoärsykkeiden vaikutus kosketusvasteisiin tuntoaivokuorella
Author: Smeds, Eero Artur
Contributor: Muu
Thesis level:
Abstract: Aivojemme peilisolujärjestelmä aktivoituu paitsi itse suorittamamme liikkeen aikana, myös silloin, kun näemme jonkun muun suorittavan samanlaisen liikkeen. Samankaltaisia ominaisuuksia on liitetty myös tuntoaivokuoreen, joka aktivoituu paitsi itse kokemamme kosketuksen aikana, myös silloin, kun näemme kanssaihmisemme koskettavan jotakin. Myös muiden ihmisten liikkeiden näkemisen on havaittu aktivoivan tuntoaivokuorta.

Tutkimuksessani pyrin osoittamaan, että kosketuksen ja liikkeen näkeminen todella synnyttää tuntoaivokuorella ”peilautumista”. Näköärsykkeinä käytin aiemmista tutkimuksista poiketen mahdollisimman luonnollisen kaltaista kosketusta ja liikettä – elokuvan muodossa. Lähestyin ilmiötä tutkimalla näköärsykkeen vaikutusta samanaikaisesti annettujen kosketusärsykkeiden aiheuttamien tuntoaivokuorivasteiden voimakkuuteen, sillä tiedetään, että voimistunut vaste liittyy usein lisääntyneeseen aivokuoriaktivaatioon vasteen lähdealueella. Havaitsin, että tietynlainen kosketuksen ja liikkeen yhdistelmä voimistaa todellakin katsojan kosketusvasteita primaarisella tuntoaivokuorella viitaten näköärsykkeen synnyttämään ”peilautumiseen” tuntoaivokuorella.
URI: http://hdl.handle.net/10138/33451
Date: 2012-05-16
This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search Helda


Advanced Search

Browse

My Account