Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English Helsingin yliopisto

Leväpuuroa jäteviemärissä, Suomi, Itämeri ja pilaantumiskysymys 1970-luvun muutoksessa - ympäristönsuojelua ja ulkopolitiikkaa

Show full item record

Files in this item

Files Description Size Format View/Open
Maria Viljanen Levapuuroa jateviemarissa.pdf 382.4Kb PDF View/Open
Use this URL to link or cite this item: http://hdl.handle.net/10138/37390
Vie RefWorksiin
Title: Leväpuuroa jäteviemärissä, Suomi, Itämeri ja pilaantumiskysymys 1970-luvun muutoksessa - ympäristönsuojelua ja ulkopolitiikkaa
Author: Viljanen, Maria
Contributor: Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta
Thesis level:
Abstract: Tutkielma on kontekstuaalinen oikeushistorian analyysi vuoden 1974 Itämeren suojelusopimuksen syntyvaiheista ja sen liittymisestä silloiseen yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen tilanteeseen.

Tutkielmassa hahmotellaan ensin miten ympäristönsuojelu ja tarkemmin pilaantumiskäsitys muuttui 1970-luvulle tultessa. Tätä muutosta arvioidaan ILA:n vuoden 1958 New Yorkin ja vuoden 1966 Helsingin kokouksen ja niin sanottujen “Helsinki Rules” materiaalin myötä. Tutkielmassa analysoidaan myös Suomen ensimmäistä YK-aloitetta vuodelta 1970 ja liitetään se osaksi ympäristöoikeuden muutosta ja vuoden 1974 Itämeren suojelusopimuksen taustoja.

Tutkielmassa arvioidaan Suomen intressejä tässä muutoksessa ja pohditaan todellisia syitä sopimuksen solmimiseen sekä arvioidaan näitä tavoitteita kansainvälisessä tilanteessa.

Tutkielmassa tarkentavana kirjallisuutena ja yksilönäkökulman saamiseksi on käytetty Eero Johanne Mannerin mielipiteitä. Hän eli koko aikakauden tapahtumien keskiössä ja kirjoitti nimenomaan juristinäkökulmasta ympäristönsuojelusta, mutta kirjoituksista löytyi myös tietoa tapahtumien ympäristönsuojelullisista ja poliittisista tavoitteista.
URI: http://hdl.handle.net/10138/37390
Date: 2012-11-03
This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search Helda


Advanced Search

Browse

My Account