Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English Helsingin yliopisto

Skintigrafia hevosen ontumatutkimuksessa

Show full item record

Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

Use this URL to link or cite this item: http://hdl.handle.net/1975/1178
Vie RefWorksiin
Title: Skintigrafia hevosen ontumatutkimuksessa
Author: Juhantalo, Laura
Abstract: Hevosen luuston skintigrafia tutkimus perustuu suonensisäisesti annettavan radioaktiivisen lääkeaineen eli radiofarmaseutin jakautumisen seurantaan gammakameran avulla.Gammakamera tunnistaa radiofarmaseutista lähtevän aktiivisuuden. Radiofarmaseuttinakäytetään Teknetium99m isotooppia. Teknetium on sidottu kantaja-aineeseen, joka sitoutuu luuston hydroksiapatiittikiteisiin.

Kuvaus aloitetaan kahden ja puolen tunnin kuluttua radiofarmaseutin suonensisäisestä annostelusta, jolloin suurin osa luuhun sitoutumattomasta radiofarmaseutista on eritetty virtsaan.Kuvaus suoritetaan rauhoitetulle hevoselle seisaallaan. Ennen kuvausta hevonen asetetaan haluttuun asentoon riippuen kuvattavasta kohdasta.

Luun patofysiologisissa tiloissa, kuten murtumissa ja tulehduksissa, verenkierto vilkastuu ja luun hydroksiapatiittikiteitä paljastuu normaalia enemmän. Näihin luun epänormaaleihin kohtiin sitoutuu radiofarmaseuttia enemmän kuin terveeseen luuhun ja tämä näkyy epänormaalien kohtien korkeampana aktiivisuutena.

Skintigrafia tutkimus on hevosten ontumien diagnostiikkaan sopiva apuväline lähinnä tapauksissa, joissa ontuman syytä ei tavanomaisilla menetelmillä ole saatu selville. Menetelmä on erittäin herkkä tunnistamaan aineenvaihdunnallisia muutoksia luussa, mutta tarkkaa anatomista kuvaa se ei anna. Usein skintigrafia tutkimuksen lisänä diagnoosin varmistamiseksi on käytettävä perinteisiä kuvantamismenetelmiä, kuten röntgen ja ultraääni.
Description: Kirurgia. Vain tiivistelmä. Koko työ lainattavissa Viikin tiedekirjastosta.
URI: http://hdl.handle.net/1975/1178
Date: 1998
This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search Helda


Advanced Search

Browse

My Account