Clostridium botulinumin esiintyminen suomalaisessa naudanlihassa

Show full item record



Permalink

http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201801151439
Title: Clostridium botulinumin esiintyminen suomalaisessa naudanlihassa
Author: Ritvanen, Susanna
Contributor: University of Helsinki, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Food and Environmental Hygiene
Publisher: Helsingfors universitet
Date: 2008
URI: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201801151439
http://hdl.handle.net/1975/8251
Thesis level:
Abstract: Clostridium botulinum is group of anaerobic rod shaped soil bacteria which causes serious food poisonings. It produces spores that can be found worldwide. The group is very heterogenic but the common thing to all C. botulinum bacteria is that they produce strong neurotoxin that causes paralysis and death. Human pathogens are C. botulinum types A, B, E, and F. Types C and D cause disease in animals. Aim of this study was to evaluate the prevalence of C. botulinum type A, B, E, and F spores in Finnish beef using multiplex PCR method. 53 samples of beef were processed in 2 separate pathways. Therefore 106 samples examined to search for C. botulinum types A B E and F with multiplex PCR. Process included sample pre-processes to eliminate PCR inhibitory substances and to concentrate C. botulinum cells. Results of the study were inconclusive. None of the beef samples were positive but the inoculated positive controls were working only half of the time in both pre-process pathways.Clostridium botulinum on anaerobinen itiöitä muodostava heterogeeninen bakteeriryhmä, joka aiheuttaa vaarallisia ruokamyrkytyksiä. Itiöitä löytyy maaperästä ympäri maapalloa. Ryhmille yhteistä on niiden kyky tuottaa voimakasta neurotoksiinia joka aiheuttaa halvaantumista, joka voi hoitamattomana päätyä kuolemaan. C. botulinum -tyypit A, B, E ja F ovat ihmispatogeeneja. C ja D aiheuttavat eläinten sairastumista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksella kehitetyn multiplex-PCR:n toimivuutta suomalaisia naudanlihanäytteillä C. botulinum tyyppien A, B, E ja F varalta. 53 lihanäytettä käsiteltiin kahdella eri esikäsittelymenetelmällä, joiden tarkoitus oli konsentroida tutkittavia bakteereita ja eliminoida PCR:n estäviä tekijöitä. 106 näytettä tutkittiin multiplex-PCR:n A-, B-, E- ja F-tyypin alukkeilla. Käytetyllä menetelmällä ei saatu positiivisia löydöksiä. Lihanäytteiden vähäinen määrä sekä positiivisten kontrollien epävarma toiminta estävät pidemmälle vievät johtopäätelmät C. botulinumin esiintymisestä suomalaisessa naudanlihassa.
Subject: PCR
multiplex
esikäsittely
Discipline: Food Hygiene
Elintarvikehygienia
Livsmedelhygien


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record